Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Gammeldagse leker gjør lykke på Borgarsyssel

$
0
0
barn i wegner web

Sunniva (4) , Maia (6) Tobias (10) og Emil (11) Holmen tester gammeldags leketøy i arbeiderleiligheta 1950 i Wegnerbrakka fra Hafslund. Lekene er en gave fra Fredriksens Fasonger. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Snurrebasser, spilledåser, papirdukker, blikkleker, småbiler, puslespill, korkpistoler og masse, masse mer. Nå kan barna leke i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka!

– Dette var kjempegøy! sier Tobias Holmen (10).

I hendene har han en litt korkpistol av tre. Ved hjelp av lufttrykk spretter den lille korken ut med et skikkelig smell. At lekene fra Fredriksens Fasonger falt i smak, da familien Holmen besøkte Borgarsyssel Museum i går er det liten tvil om, for de ble der hele dagen.

Lily Fredriksen web

Lilly Fredriksen i Fredriksens Fasonger har gitt 50-tallsleker som kan brukes i 1950-leiligheta på Borgarsyssel Museum. Foto. Christine Haugsten Ellefsen

Borgarsyssel Museum har nemlig fått en fantastisk gave fra Lilly Fredriksen, innehaver av Fredriksens Fasonger, Sarpsborgs desidert mest sjarmerende lekebutikk. En stor pose full av gammeldagse leker som sender tankene tilbake til 1950-tallet ligger nå i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka, klare for lek.

Barnevennlige utstillinger

Wegnerbrakka er opprinnelig bygget på Sundløkka i ca. 1850 som arbeiderbolig for Hafslund. Den inneholdt 12 leiligheter. Bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1989. Museet har innredet to leiligheter i bygningen, en leilighet som forteller om industriarbeidernes boligforhold i 1850 og en som forteller om boligforholdene i 1950.

– Mange blir veldig nostalgiske når de kommer inn i arbeiderleilighetene våre, særlig i 1950-leiligheten, men det er kanskje først og fremst de voksne. Vi ønsker å gjøre denne utstillingen enda mer relevant for barn. Det å ha tidstypiske leker i disse utstillingene, åpner opp for spennende diskusjoner om historie med barna. Hvordan ser disse lekene ut i forhold til de de har hjemme, hva lagde de leker av? Hva var typiske gutteleker og hva var typiske jenteleker? spør museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen.

Gode kopier

For mange er det uvant at det er lov å leke med gjenstandene i en museumsutstilling.

– Barn lærer på ulike måter, noen lærer best gjennom å se eller lytte, andre lærer best ved å berøre og bruke. Siden vi ikke har anledning til å bruke våre registrerte museumsgjenstander i lek,  må vi anstrenge oss for å finne gode rekvisitter eller kopier som kan skiftes ut når de “utlekt”, og da er det gull verdt å ha Fredriksens Fasonger i nabolaget, forteller Christine.

Hva lekte ungene med i 1850?

Christine ønsker å skaffe leker som kan passe inn i 1850-leiligheten også, men det er noe mer utfordrende.

– Barn jobbet jo mer på den tida, og tilgangen på fabrikkerte leker var nok ikke stor for barn av industriarbeidere. Men unger leker jo uansett. De hadde nok en del hjemmelagde leker. Trebiler, hjemmelagde dukker, kanskje kongledyr. Ute var det nok mye ballek og kanskje trilling av tønnehjul? Her må vi gjøre litt mer research. Vi er veldig åpne for forslag, oppfordrer Christine.

Lekene som nå er tilgjengelige i 1950-leiligheten kan også kjøpes i Fredriksens Fasonger i St. Marie gate 63 i Sarpsborg.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609