Gamledager for 3. trinn |
Nivå: 3. trinn Tilgjengelig: April/mai/tidlig juniVarighet: 1,5 time, inkludert matpause. Kapasitet: Maks 20 Fag: Samfunnsfag, norsk Pris: Eidsbergskolene får opplegget dekket av den Kulturelle Skolesekken Kontakt: Ingrid Brødholt 47977759 ingbro@ostfoldmuseene.no, folkenborg@ostfoldmuseene.no
|
Elevene får høre om livet i gamledager, blant annet i skolerommet i Narvestadbygningen og i Gutustua. Det vil bli lagt inn matpause og friminutt, slik at elevene får pause og anledning til å røre på seg. I pausen kan elvene prøve gammeldagse leker som stylter og hesteskokasting.
Forarbeid: (For skolene) Forberede elevene på museumsbesøket. Husene og tingene er gamle og skjøre, og det betyr at man må være forsiktig og rolig når man er inne, og ikke ta på ting. Det er mange av de samme reglene som på skolen; man må rekke opp hånda hvis man vil si noe, og det er ikke lov til å løpe inne. Museumsbesøket skal være en hyggelig opplevelse, så hvis elevene er klar over reglene på forhånd blir besøket mer avslappet og positivt for alle.
Snakk med elevene om hvordan det var i gamledager. Mange av dem har sikkert allerede tanker om hvordan det var. Noen av dem har kanskje hørt historier fra besteforeldre eller lest om gamledager i bøker. Lag gjerne en liste med spørsmål som elevene vil ha svar på; det er ikke alltid så lett å huske hva man ville spørre om når man først har kommet til museet. Lista kan gjerne sendes til museet på forhånd, slik at vi også kan forberede oss og ta for oss emner elevene er nysgjerrige på.
Etterarbeid: Snakk med elvene om hva de så og hørte på museet. Fikk de svar på spørsmålene sine? Hvordan tror de det ville vært å leve i gamledager?
Mange har utbytte av å tegne minner fra museumsbesøket, eller skrive en kort tekst.
Hvilke kompetansemål i Kunnskapsløftet: |
|