Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Antikvarisk hus i løse lufta

$
0
0
Vollgata 8 plasseres nærmer seg sin nye plassering. Foto: Jack Leon Andresen

Vollgata 8 plasseres nærmer seg sin nye plassering. Foto: Jack Leon Andresen

I går ble Vollgata 8 flyttet fra sin opprinnelige plass i Vollgata, til det som skal bli det nye museumstorget på baksiden av Olavskapellet.

Det lille huset som er datert til slutten av 1800-tallet er et såkalt «knubbehus», en bygning med råbygg murt opp av plankeender og leirmørtel. Knubbehus var en vanlig byggeskikk i arbeiderstrøk, og  Vollgata 8 er et godt eksempel på det.

Les også: Hva er egentlig et knubbehus

Mange omtaler Vollgata 8 som det gamle skomakerverkstedet. Fra 1986 var det nemlig en utstilling av gammelt skormakerutstyr plassert i Vollgata 8. Det var skomaker Dagfinn Eilertsen, som holdt til i Kirkegata 36 som hadde eid skomakergjenstandene som var utstilt.

Les også: Vollgata i endring

Huset i seg selv er en typisk arbeiderbolig og en rest av den opprinnelige trehusbebyggelsen i Vollgata. Nå får det lille lyseblå huset nytt liv på Borgarsyssel – på det nye museumstorget som nå opprettes bak Olavskapellet. Her kan det settes opp nye utstillinger og det kan brukes som klasserom for skoleklasser som besøker museet.

Selve flytteprosessen var ingen liten oppgave. I første omgang har entreprenøren stivet av veggene i huset, slik at de skulle tåle sin egen vekt under flyttingen. Store jernskinner med plassert under huset. Med kran ble huset heist opp og deretter plassert på lasteplanet på en lastebil. Så kjørte traileren med stor presisjon ned Vollgata, før den tok til venstre ned Gamlebygata. Deretter ble huset lirket inn mellom St. Olavs Vold og Borgarsyssel Museums verksted, en sjåføroppgave som imponerte de mange tilskuerne som samlet seg for å se lille Vollgata 8 sin reise. Huset ble så plassert på sin nye midlertidige grunnmur med kran.

Dagen derpå lå Vollgata 8 badet i morgensol på sitt nye sted og Borgarsyssel Museum er et steg videre Olavs Hall.

Les også: En ny æra for Borgarsyssel Museum

Til venstre ligger Vollgata 8 på sin opprinnelige plass. Foto: Mona Beate Vattekar Her er den opprinnelige bebyggelsen i Vollgata. Foto: Jack Leon Andresen En typisk arbeiderbolig fra slutten av 1800-tallet. Foto: Mona Beate Vattekar Vollgata 8 på "kongestol". Foto: Ingvild Hasle Her festet kjettingene til store metallskinner som er plassert under husene. Foto: Ingvild Hasle Her kjører Vollgata 8 nedover Vollgata. Foto: Christine Haugsten Ellefsen Her manøvrerer en særs dyktig sjåfør huset ned Gamlebygata. Foto: Hege-Beate Lindemark Huset på vei ned Gamlebygata. Foto: Ingvild Hasle Det var litt vel spennende til tider. Foto: Jack Leon Andresen I bakgrunnen er St. Olavs Vold. Foto: Hege-Beate Lindemark Imponerende rygging. Foto: Jack Leon Andresen Små marginer. Foto: Jack Leon Andresen Men det gikk! Foto: Jack Leon Andresen Og plasseres på sin midlertidige "grunnmur". Foto: Mona beate Vattekar Vollgata 8 plasseres nærmer seg sin nye plassering. Foto: Jack Leon Andresen Siste hånd på verket. Foto: Jack Leon Andresen Vollgata 8 i morgensol på sin nye plassering bak Olavskapellet. Foto: Mona Beate Vattekar

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609