Hva har Folkenborg museum tatt inn i sine samlinger fra gårdene Slitu og Sletner i Eidsberg kommune?
Hva var bestemt på forhånd? Hvordan kunne museet velge?
Det var bestemt at gårdsredskap og hestekjøretøy skulle gis til Folkenborg museum. Fra før har museet tatt imot flere gjenstander innenfor disse feltene fra de to gårdene. Folkenborg museum har spesielt ansvar for dokumentasjon av landbruk og samferdsel, og denne gaven er svært relevant. Mye gammelt gårdsredskap og kjøretøy på disse gårdene har stor formidlingsverdi. Gjenstandene er særdeles godt bevart, lagret under tak, og komplette. Et eksempel er traktoren Volvo T 31 fra 1950, med motorpresenning – og håndbok. Samlingen av hestekjøretøyer kompletteres med en bredslede, en smalslede , dombjeller og vognlykter.
Museet ble også gitt mulighet til å samle inn gårdsarkivene. Disse består av alt det skriftlige materialet på gårdene som handler om personene som bodde der og driften av gårdene. Store mengder har blitt tatt vare på og vil på sikt gi et godt bilde av driften av gårdene, transaksjoner og private forhold. Gårdsarkiv kan være skifter, bankutskrifter, leieavtaler, dokumentasjon av kjøp og salg, private brev, kort, innbydelser, medlemskap, m.m. Og mengder av brosjyrer. Vi tar fatt på arkiveringsarbeidet i 2016.
Boligenes innbo var i første omgang ikke tenkt som gave til museet. Folkenborg museum har heller ikke magasinplass til overs. Vi valgte å sende en «ønskeliste» til bostyret. Deler av disse ønskene ble innfridd. Listen hadde utgangspunkt i museets behov for å innrede 1700-talls huset Narvestadbygningen. Som svar på dette kunne museet ta imot to høyryggede stoler i skinn, skrivepult med 1700-talls malt dekor, to veggspeil og en dragonkiste fra 1769.
Vi fikk også anledning til å ta med flere mindre gjenstander; noe kan passe i det gamle butikkinteriøret, noe er vanlig husgeråd. Enkelte gjenstander vil gå til praktisk bruk i interiørene dvs. til forbruk. Eksempel på dette er laken og duker.
I lokalmiljøet har man alltid forbundet gården Slitu med en madonna-figur fra middelalderen. Den tilhørte opprinnelig Tenor kirke, som igjen var privateid av blant annet bonden på Slitu. I den senere tid var madonnaens plass i storstua på Slitu. For tiden er den på Kulturhistorisk museum i Oslo.
Vi viser noe av dette inntaket fra Slitu og Sletner i en utstilling i museumlåven på Folkenborg museum. Åpen søndag 29. november, kl. 13 – 16.30, i forbindelse med familiearrangementet «Jul på museet».