Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Juleforberedelser og tradisjoner: ølbrygging

$
0
0
Ølkrus i Snekkenes. Foto: Hilde Marthinsen

Ølkrus i Snekkenes. Foto: Hilde Marthinsen

Juleforberedelser før i tiden

Vi har valgt ut fem tradisjonelle juleforberedelser slik som de ble gjort før i tiden som vi vil fortelle om her på ostfoldmuseene.no i tiden frem mot jul. Ja for selv om mange av de tradisjonelle juleforberedelsene nok er beholdt, er det nok litt enklere i dag enn det var før.

I tiden frem mot jul vil vi fortelle om fem ulike forberedelser og tradisjoner knyttet til jul og hvordan dette ble gjort før i tiden. Dagens tema er ølbrygging.

Det å brygge øl til jul er en eldgammel tradisjon, og selvbrygget øl fantes i de fleste hjem. Det var mennene som hadde med kornet og malten å gjøre, mens kvinnene sto for selve brygginga. Den startet som regel en uke eller to før jul, og på selve solvervsdagen, 21. desember, skulle ølet være ferdig og kunne smakes på.

Det var mye folketro knyttet til ølbryggingen. Voksende måne og flo sjø under bryggingen ga bedre og drygere øl. Selve bryggingen skulle helst foregå i stillhet og være mest mulig usett. Man våket gjerne over ølet for å verne mot synlig og usynlige skademakter. Det var også viktig å kunne påvirke bryggingen ved hjelp av magiske midler. Den første dråpen som rant ut av karet ble kastet ut døra og skvettet rundt veggen. Når brygginga gikk mot slutten, og man skulle helle oppi gjær, skulle det skrikes og skråles. Desto mer man skrek, dess sterkere ble ølet. “Når den tredje drakk skulle den første kvede”. Det var viktig å prøvesmake hverandres juleøl, da et godt øl var viktig for omdømmet!

Julebrennevin var minst like viktig som ølet, og det skulle finnes i hver eneste stue. Før forbud mot hjemmebrent kom i 1840, gjorde man dette selv. Brennevinet ble laget av potet og malt, og dette var en viktig inntektskilde for mange bønder.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609