Fellesmagasinet på Trollull tar ikke bare imot gjenstander fra Østfoldmuseenes avdelinger men også fra de såkalte ubemannede museene i Østfold. Sistnevnte er de mange bygdemuseene som drives av engasjerte frivillige. Et av disse museene er Trøgstad bygdemuseum.
Der er de så heldige å ha en rikholdig og variert samling av tekstiler, som omfatter alt fra vakre overlaken med heklet bord, krager med engelsk broderi, store alterduker, messehagler (prestestolaer), digre kjørepelser og dåpskjoler til slitte og lappete barneklær som ble funnet i veggen på Langsætherbygningen da den ble revet og flyttet til museet tidlig på 1980-tallet.
Trøgstad bygdemuseum har gjennom flere prosjekter de siste årene fått hjelp av Museumstjenesten til å registrere og pakke tekstilene. Til tross for at denne tekstilsamlingen dermed hadde relativt gode oppbevaringsforhold ble det besluttet at samlingen skulle flyttes til Trollull. Arbeidet med å flytte tekstilene fra bygdemuseet til Trollull har pågått siden 20. oktober. Det er nemlig ikke bare å flytte eskene rett inn på magasinhyllene. Før tekstilene kommer så langt har de vært gjennom en temmelig omfattende prosess. På Trollull har vi fått uvurderlig bistand fra fire damer fra Trøgstad bygdemuseum som virkelig har stått på for å få tekstilene inn på fellesmagasinet.
Det første som må gjøres er å behandle alle tekstilene i varmekammeret. Hele tekstilsamlingen fra Trøgstad som har blitt flyttet til Trollull består av 237 enkeltobjekter. Det måtte til minst 10 omganger i varmekammeret før alle tekstilene var behandlet. Når gjenstandene har vært gjennom varmekammerbehandlingen vet vi at det ikke følger med levende skadedyr slik at vi trygt kan ta dem inn på magasinet.
Etter ankomst til Trollull får hver gjenstand sitt logistikkskjema som skal hjelpe oss å holde rede på hvor langt i prosessen den er kommet. Hver eneste gjenstand har blitt nøye gjennomgått: Museumsnummeret har blitt sjekket og de gjenstandene som trengte det har blitt nymerket. Noen få gjenstander manglet registreringskort ved ankomst til Trollull. Kortet er grunnlaget for registrering av gjenstanden i museumsdatabasen Primus, og ble i de tilfellene fylt ut på Trollull. Eventuelle hull, flekker, manglende knapper o.l. har blitt notert sånn at når vi senere tar fram tekstilene skal vite at skadene ikke har oppstått etter ankomst til Trollull. Ved inntak på Trollull festes det en etikett med en strekkode på hver gjenstand. Etter at tekstilene er på plass i tekstilmagasinet, kan vi ved hjelp av strekkoden vite nøyaktig hvilken hylle hver enkelt gjenstand er plassert på.
De tekstilene som ikke var fotografert tidligere har blitt fotografert før pakking. Flate tekstiler har vi pakket flatt i esker med syrefritt silkepapir mellom. Tredimensjonale tekstiler (skjorter, serker, mamelukker, barneklær av ymse slag mm) har blitt pakket med ruller av syrefritt silkepapir inni ermene og langs sidene slik at vi unngår skarpe bretter på dem. Store, flate tekstiler som duker, laken og lignende vil bli rullet opp på papprør – da unngår vi bretter som på sikt kan skade tekstilfibrene.
Av de totalt 237 gjenstandene, er i skrivende stund 184 av dem pakket pent og pyntelig ned i esker. Trøgstad bygdemuseum har besluttet at hele samlingen skal være tilgjengelig på Digitalt Museum, og så snart alt er fotografert og pakket vil samlingen bli publisert der.
Magasinforvalteren på Trollull vil takke de iherdige damene fra Trøgstad bygdemuseum for strålende innsats i høst og veldig hyggelig samarbeid. Jeg gleder meg til å fullføre arbeidet med de resterende 53 gjenstandene sammen med dem i januar 2016!
Skrevet av Hilde Serine Krogstad, magasinforvalter på Trollull.