Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Kunnskapens Borg 2016 – Borgarsyssel Museums foredragsrekke

$
0
0
Wegnerbrakka februar 2015. Foto: Espen Nordenhaug

Fyll på med kunnskap på Borgarsyssel Museums foredragsrekke Kunnskapens Borg 2016. Foto: Espen Nordenhaug

Borgarsyssel Museum ønsker å bidra til historieformidlingen under Sarpsborgs tusenårsjubileum, og å gjøre sarpingene stolte av byen sin i et historisk perspektiv. I løpet av 2016 vil vi bruke mye tid og ressurser på å øke bevisstheten om Borg i den tidligste perioden av byens historie. Først og fremst skjer dette i vår nye utstilling i Olavs hall, som åpner 29. juli, men vi har også satt sammen en foredragsrekke som vi har kalt Kunnskapens Borg. Her har vi i hovedsak invitert foredragsholdere som er kapasiteter på formidling av middelalderhistorie og arkeologi.

Først ute er Ida C. Wendel fra Østfold fylkeskommunes middelalderprosjekt og Mona Elise Wirkola som er koordinator for pilegrimsferden fra Trondheim til Sarpsborg sommeren 2016.
Torsdag 21. januar kl 19 kommer de til Wegnerbrakka for å fortelle om pilegrimstradisjonen og den nyfattede interesse for den i vår moderne tid. Mona-Elise Wirkola, som gikk ruten fra Sarpsborg til Trondhjem i fjor, vil fortelle om sine opplevelser som pilegrim. iSarpsborg vil mot slutten av kvelden informere om opplegget rundt pilegrimsferden  i 2016, og hva du kan gjøre for å melde deg som vandrer på deler av turen.

Torsdag 4. februar er vi stolte av å presentere Norges beste foreleser, professor Frank Aarebrot med foredraget 1000 år på 100 minutter. Les mer om det spesifikke foredraget her.

17. mars skal museet holde et fagseminar i samarbeid med Stiklestad nasjonale kultursenter, og i den forbindelse blir det også et kveldsforedrag åpent for publikum. Her er ikke foredragsholder fastsatt enda, men temaet vil dreie seg om bygrunnleggelser i middelalderen, og hvordan kongene hadde påvirkning på disse. Her kommer det mer info så snart foredragsholder er bestemt.

21. april kommer Henriette Mikkelsen Hoel fra Universitetet i Bergen, hun holder på en doktorgrad om dronningen i norsk middelalder, og vil fortelle om dette arbeidet. Vi får spesielt høre om Astrid, Olav Haraldssons dronning.

26. mai er det museets egen konservator og arkeolog Mona Beate Buckholm Vattekar som holder omvisning på Olavsvollen, og forteller om både kong Olav og hans by, basert på de arkeologiske funnene som er gjort i området hvor middelalderbyen Borg lå.

9. juni får vi besøk av forfatter Øystein Morten som også tidligere har gjestet Sarpsborg. Han er religionshistoriker, og har forsket mye på mytene om Olav den hellige, og også skrevet en bok om kongen.

22. september har vårt nye formidlingsbygg vært åpent i to måneder, og den som ønsker en omvisning i utstillingen med henne som har laget den har muligheten her. Konservator Hege-Beate Lindemark, som har vært kurator, tar med publikum rundt i jubilumsutstillingen, og forteller om arbeidet bak det ferdige resultatet.

20. oktober kommer nok en forfatter til Borgarsyssel, denne gangen er det den anerkjente Tore Skeie, som tidligere har skrevet om blant annet Alv Erlingsson. Tore Skeie arbeider nå med en ny bok om Olav Haraldsson som skal lanseres til høsten, hvor vi kan være trygge på å få et nytt og friskt blikk på mannen som grunnla Borg i 1016.

3. november kommer siste post på programmet i foredragsrekken, da museet er vertskap for det nasjonale borgseminaret, og hvor vi inviterer en av de deltagende ekspertene til å gi et foredrag som er åpent for publikum. Temaet for seminaret er de tidlige borganleggene i jord og stein. Her vil foredragsholderen annonseres senere.

Alle foredragene begynner kl. 19.00. Med unntak av Frank Aarebrots foredrag 4. februar som blir i Filadelfiakirken i Sarpsborg, foregår alle på Borgarsyssel Museum, enten i Wegnerbrakka, Olavs hall eller ute på museumsområdet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609