Dette vedtaket vil kunne gjenspeile den tidligere industrihistorien på området og blir et spennende grep i en ny arkitektonisk og næringsmessig sammenheng.
Etter vedtak i Moss bystyre 14.des 2015 ble Kamyrkokeren bevart i områdereguleringen for Verket. Men, de ansatte ved Moss by- og industrimuseum ble veldig glade i går da nyheten om at også Østfold fylkeskommune også gikk inn for å bevare den 70 meter kokeren som et kulturminne!
Allerede i høringsinnspill til Sentrumsplanen i 2012 understreket museet betydningen av at «signalsymboler» som er knyttet til den tidligere cellulose- og papirfabrikken Peterson Moss blir vernet og tatt vare på der de står på området i dag. Vi ønsket spesielt å bevare «Kamyrkokeren» fra 1971. Denne ble levert av Karlstad Mekaniske Verksted og Myrens Mekaniske Verksted, noe som forklarer navnet kokeren fikk etter hvert. I innspillet fra museet ønsket vi også at neonlysreklamen med «Peterson-elefanten» skulle tas vare på. I tillegg foreslo vi å ta vare på og inkorporere deler av bygningsmassen der dette lot seg gjøre.
Å ta vare på typiske og karakteristiske uttrykk og symboler som kan fortelle noe om den industrien som har foregått innenfor et bestemt område på det opprinnelige stedet er viktig. Dette fordi det vil være av stor verdi og et nyttig redskap for den byhistoriske forståelsen hos folk flest.
Det å ta vare på «industriminner» av slike dimensjoner er ikke kostnadsfritt, og vi forstår godt eiendomsutviklerens bekymring for store utgifter til sikring og vedlikehold. Derfor bør dette bli et spleiselag bestående av flere instanser. Gjennom nytenkning og satsninger fra ulike aktører vet vi at det går an å ta vare på symboltunge etterlevninger fra industrien. Et internasjonalt eksempel er måten tysk reiseliv og næringsliv har løftet Ruhr- området i Tyskland til å bli et attraktivt og innbringende område der de gamle industrisymbolene er blitt attraksjoner innenfor områder som har lagt til rette for et innbringende reiseliv og annen næringsvirksomhet.