Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Hyggelige elever på juleomvisninger på Borgarsyssel

$
0
0
Blide elver fra klasse 6B på Lande skole har her akkurat avsluttet letinga etter fjøsnissen i Østfoldtunet. Flere sikre nisseobservasjoner ble gjort. Foto: Ingvild Hasle

Blide elver fra klasse 6B på Lande skole har her akkurat avsluttet letinga etter fjøsnissen i Østfoldtunet. Flere sikre nisseobservasjoner ble gjort. Foto: Ingvild Hasle

Borgarsyssel Museum trommet i gang jula allerede den første adventshelgen med julemarked og juleverksted, men det stoppet ikke der. Gjennom hele desember har det kommet en jevn strøm av skoleelever fordelt på mange ulike klassetrinn og skoler fra hele Sarpsborg. De har besøkt museet for å lære om jul i “gamle dager”.  Til sammen har ca 400 skoleelever deltatt på museets juleomvisninger i år.

Nysgjerrige og interesserte elever har fått høre om den førkristne midtvinterfesten som gikk over i en kristen høytid for ca 1000 år siden, med innføringen av kristendommen til Norge. Det var ikke Jesu fødsel som opprinnelig var sentrum for juleferinga, men derimot gamle fruktbarhetsritualer, og en fest for sola som kom tilbake og brakte nytt håp om ny avling på jordene, om godt år og fred.
Siden har feiringen utviklet seg gjennom århundrene til en viktig kristen markering. Likevel har jula tradisjonelt hatt innslag av mye overtro og redsel for de mørke maktene. Når fortellingene om den fæle Lussi og Åsgårdsreia ble presentert under årets juleomvisninger var det mange store øyne blant tilhørerne, og en del skeptiske røster som hoderystende rakk opp hånden og sa “det er vel ikke sant det der?”.

Elevene fikk være med inn i embetsmannsgården fra Snekkenes og bondestua fra Bærby, begge er hus flyttet til museet fra Rakkestad. Selv om husene er fra samme bygd og omtrent samme tid, er det stor forskjell på hvordan de oppleves. Elevene hadde mange gode betraktninger omkring ulikheten mellom folk fra ulike klasser i det gamle bondesamfunnet, også i måten de feiret jul på, basert på hva de så rundt seg i de to husene.

Alt julestria skulle inneholde av ølbrygging, slakting, baking, vasking, vedhogging, lysestøping og mye annet var også tema, og ble behørig diskutert av barna. Det er ikke så lett å innse hvor utrolig mye jobb det var å forberede seg til jul, men når en får med i bildet at hverken vaskemaskin, oppvaskmaskin, innlagt vann eller strøm fantes, og at alle jobber måtte gjøres med håndkraft forsto  de fleste at førjulstida var strevsom.

Derfor var det ekstra fint å høre om hvordan det var når jula ringte inn og alt var klart, og folka på gården kunne slappe av og nyte fruktene av måneder med forberedelser. For å holde onde makter unna var det malt tjærekors over dørene og talglysene som var støpt spesielt til jul ble tent. Dyra hadde fått litt ekstra godt fõr, og selv kunne menneskene benke seg rundt bordene med all julematen. Kanskje leste far selv fra huspostillen, før alle kunne sette skjea i risgrøten med den store smørklatten i midten.

Og nissen? Du vet, han vesle med de grå klærne og den røde lua, som pilte lynkjapt rundt hjørnet på fjøset med små tresko på føttene. Han fikk også grøt med stort smørøye, og da sørget han for at både folk og dyr på gården gikk et godt år i møte.

Borgarsyssel Museum og formidler Ingvild Hasle takker alle flinke og interesserte Sarpsborgelever for fine møter i førjulstida, og ønsker alle god jul!

Og du, husk at fjøsnissen blir glad hvis du husker på han med en liten grøttallerken.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609