O. SØRENS KGL. HOF-VOGNFABRIKANT er Østfoldmuseenes niende skriftseriehefte. Heftet ble publisert i 2013 og er skrevet av avdelingsleder Bjørn K. Høie ved Folkenborg Museum. På Folkenborg Museums finnes det en omfattende samling av hestekjøretøy og Bjørn Høie har et livslangt forhold til hester og kjøretøy.
Under er anmeldelsen av heftet fra Kjørehesten nr. 2 i 2013 gjengitt. Heftet er til salgs ved alle våre museumsavdelinger og koster kr. 100,-. Du kan lese heftets forord her.
Anmeldelse av O. SØRENS KGL. HOF-VOGNFABRIKANT
Av Per Ivar Langhelle
Østfoldmuseene publiserer jevnlig en skriftserie som tar opp og belyser emner fra museenes arbeidsområder. I forbindelse med kongen og dronningens 75-års jubileum i 2012 var regjeringens gave som kjent en serie utstillinger som ble kalt Den kongelige reise. Her var blant annet de kongelige kjøretøyer og spesielt kroningsvognen gjenstand for stor interesse. For Folkenborg museum og dets aldri hvilende bestyrer Bjørn Høie var det naturlig å nøste litt i bakgrunnsstoffet om vognene og deres tilblivelse. Resultatet av hans undersøkelse foreligger nå i heftet O. Sørensen, kgl. Hof-vognfabrikant.
Ole Sørenes var født i 1831 på Ottterstadødegården i Råde i Østfold. Han kom til Christiania som hjulmakerlærling og startet allerede i 1855 sammen med Chr. Kløvstad et verksted for bygging av vogner i Møllergata 34. Derfra og til sin død i 1908 var Sørensen ledende vognfabrikant i Norge og satte sitt preg på spesielt herskapsvogner. Kronen på verket var bokstavelig talt kroningsvognen, som ble laget til Kong Haakon VIIs kroning i Nidarosdomen 1906. Etter Sørensens død gikk fabrikken mer og mer over til karosseribygging og salg av bilrekvisita. Firmaet eksisterte helt til 1999.
Dessverre finnes det lite av skriftlig materiale fra Sørensens virksomhet, men heldigvis har forfatteren fått tilgang til regnskapsbøker fra hovedstadens største og fineste vognmannsforretning, Carl M. Olsen, som regelmessig kjøpte og fikk reparert sine vogner hos Sørensen. Disse nedtegnelsene gir et interessant blikk inn i vognverkstedets hverdag.
I motsetning til mange utenlandske vognfabrikanter nummererte ikke Sørensen sine vogner. FOrfatteren har derfor gjort et forsøk på å lage en viss kronologi i vognfremstillingen, basert på forskjeller og utvikling i logo og design på navkoppene. En klar skillelinje går i 1890, da Sørensen og Kløvstad skilte lag. Alle vogner med bare Sørensens navn er således yngre enn det.
I tillegg til å behandle O. Sørensen og hans virke gir heftet en fyldig oversikt over mange av de Sørensenvognene man kjenner i dag, i en katalogdel med lekre fotografier og grundige detaljer om hver vogn. Her finnes de alle, fra kroningsvognen og landauerne til en enkel varevogn og et kuriosum av en fullstendig kruvflettet dogcart. Alt i alt en verdig oppsummering av et bemerkelsesverdig kapittel i norsk kjøretøyhistorie.
Heftet kan bestilles fra Folkenborg museum, Narvestadveien 7, 1850 Myseyn, tlf. 911 18 388, og koster kr. 100,- + evt. frakt.