![](http://ostfoldmuseene.no/wp-content/uploads/kannew-150x150.jpg)
I lab1 har vi funnet fram en gjenstand som vi gjerne vil vite mer om. Den gamle tekannen i porselen ble gitt i gave til museet i 2009, og nå vurderer vi om den bør få en plass i den nye basisutstillingen i 2020.
Giver var Johnny Gulbrandsen, født 1922 i Bråtengata på Jeløy. Innkomstseddelen forteller at tekannen opprinnelig kom fra hans kone Kari (f. Jørgensen i 1928, død 2005) og at hun igjen arvet den av sin mor, født Pedersen på gården Ertnes i Svinndal. Johnny og Kari bygde hus i Vardevegen på Jeløy etter krigen, men noen år etter at Kari døde, flyttet Johnny inn i ny leilighet på Glassverket. Her bodde Johnny til han døde i 2015. Kannen har slik vært i bruk i minst tre generasjoner; i Svindal, i Moss og på Jeløy.
Tekannen er i stilarten rokokko med blå, orientalskinspirert dekor. Vi antar at den må være veldig gammel, fra tidlig på 1800-tallet, eller kanskje enda eldre? Den bærer preg av å ha vært godt brukt, men samtidig må den ha vært høyt verdsatt, da den har blitt knust og limt sammen flere ganger. Eierne opp gjennom tidene må ha ansett den som verdifull. Kanskje var den opprinnelig en kostbar gave eller investering til husholdet? Kan kannens høye alder, eller at det knytter seg gode assosiasjoner og minner til den, forklare at den ble tatt vare på gjennom så mange generasjoner?
Vi undrer om det er andre historier denne tekannen kan fortelle? Har du informasjon, eller en egen historie relatert til denne gjenstanden, vil vi gjerne høre fra deg. Vi vil også vite om du mener denne slitte tekanna er en viktig gjenstand å stille ut i vår nye basisutstilling i 2020 – og hvorfor?