Masse folk, fra Norge, Sverige og Ungarn (!), var til stede når Det store fallet og Karl XIIs sti som forteller om svenskenes angrep på Østfold for 300 år siden ble åpnet. Det ble en hjertelig og varm dag hvor historie fra krig ble fortalt med fokus på mennesker og det at selv land som vært i krig mot hverandre i ettertid kan samarbeide. Dette samarbeidet var i fokus under åpningsseremonien med deltakelse fra mange forskjellige steder.
Åpningstaler ble fremført av Lillian Nyborg, direktør for Halden historiske Samlinger. Taler ble holdt av Axel Wernhoff, den svenske ambassadøren til Norge, Anne-Kari Holm, varaordfører i Halden og Jon Edvard Grimstad, Østfold fylkeskommune og det Europeiske kulturarvåret. Masse stas rundt åpningen ble laget av det flinke koret Mixdur, Fredriksten Artillericompagnie som skjøt salutt, Kong Frederik IV Tambourafdeling av 1704 med trommer og trompeter, Fredrikshald Borgervæpning som voktet på dørren til Fredriksten Museum og karolinerne fra Tössbo Compagnie som lotset inn den svenske ambassadøren til åpningen.
Binder sammen byen og festningen
I karolinerfølget var dessuten Ungarns ambassadør til Norge, Anna Mária Sikó tilstede. De to ambassadørene deltok fordi deres ambassader har bidratt til Karl XIIs sti, som forteller om mennesker i Karl XIIs tid og binder sammen byen og festningen.
Utviklingen av Det store fallet og Karl XIIs sti er finansiert med støtte av Berg sparebank, Clara Lachmanns fond för främjande av den skandinaviska samkänslan, Dals-Eds kommun, Forsvaret, Fredrikstens festnings venner, Halden kommune, Sparebankstiftelsen1, HaldenSparebankstiftelsen DNB, Sveriges og Ungarns ambassader i Norge og Østfoldmuseene. Armemuseum, De Ankerske Samlinger, Folkemuseet, Forsvarsmuseet og Livrustkammaren-Statens historiska museer har lånt ut gjenstander til Det store fallet.
Mange har bidratt
Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger er svært takknemlige overfor alle som bidratt. Ikke minst håndverkere, elektrikere, snekkere, lysdesignere, grafiker, trykkere, nåværende og gamle kolleger, nettverket 1718 – krigen menneskene skuddet å mange andre som gitt uvurderlig hjelp i utstillingsprosessen.