Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Ny skilting på Storedal Kultursenter

$
0
0
Planten "Lammeøre" med nytt taktilt skilt. Foto H.B.Lindemark

Planten “Lammeøre” med nytt skilt. Skiltet er utformet med taktil skrift og braille. Foto H.B.Lindemark

Storedal Kultursenter er ferdig med første del av et omfattende tilretteleggingsprosjekt, og over 200 nye skilter er nå på plass i parkanlegget.

Storedal Kultursenter ble grunnlagt av ildsjel og forkjemper for de funksjonshemmedes rettigheter Erling Stordahl i 1970, og er i dag et anlegg for både kunst og kultur, historie- og naturopplevelser. Senteret består av et frilufts- og parkanlegg som er unikt både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Det inneholder mange elementer vi ønsker å formidle, også utenom åpningstid. Vi er derfor opptatt av at anlegget skal kunne formidle seg selv. Den besøkende skal få følelsen av å lære noe nytt, og anlegget skal være lett å orientere seg i. Dette var en av grunnene til at vi satt i gang et omfattende tilretteleggingsprosjekt. Siden starten i 1970 har senteret lagt vekt på å være for alle. Erling Stordahl var selv blind og senteret hans var tilrettelagt for synshemmede. I dag har vi fortsatt det samme fokuset, og vi ønsker å være et senter for alle bruker- og aldersgrupper. Samtidig legger vi vekt på brukervennlighet. Dette er satsningsområder som Erling Stordahl var tidlig ute med, og vi er i så henseende et senter som har jobbet med dette i mange tiår. Men vi trenger likevel å videreutvikle oss og følge utviklingen i tråd med tiden. Siden 1970 er det kommet nye løsninger og nye retningslinjer blant annet når det gjelder universell utforming. Prosjektets målsetning, og derfor også målgruppe er tilrettelegging for alle. Parkanlegget er unikt både i nasjonal og internasjonal sammenheng, og vi ønsker å stå frem som et godt eksempel og som et viktig bidrag til kulturtilbudet i lokalmiljøet, men også sett i et større perspektiv.

Vi startet tilretteleggingsprosjektet sommeren 2011 med ny parkeringsplass med avmerket HC-parkering og nye planteskilt i hagen. De over 200 plantene i sansehagen skulle få nye planteskilt med taktil (opphevet/følbar) skrift og blindeskrift (braille). Vi har i alle år hatt planteskilt med både blindeskrift og vanlig skrift, men ved kun å ha disse to typer skrift utelukker vi en veldig stor gruppe som hverken kan blindeskrift eller kan lese vanlig skrift i normal skriftstørrelse. Den største gruppen synshemmede i dag er ikke de som er totalt synshemmet, men de svaksynte. Denne gruppen består av både unge og gamle og mange av dem kan ikke lese punktskrift eller blindeskrift. For også å imøtekomme denne gruppen mennesker ønsket vi å lage nye planteskilt som besto av både taktil skrift i stor font og braille. Dette hever både leservennligheten og gjøre skiltene tilgjengelig for alle.

I 2012 fortsatte vi arbeidet og produserte et nytt informasjoskilt ved inngangen til hagen, som erstattet de to gamle i braille. Dette skiltet ble på grunn av plassmangel kun i vanlig skrift, men skulle suppleres med et lydskilt med både engelsk og norsk avspilling. I tillegg fikk vi to nye tospråklige informasjonstavler (engelsk og norsk) og et taktilt oversiktskart med følbar skrift og symboler ved parkeringsplassen. I 2013 kom syv nye blindeskriftskilt i helleristningsutstillingen på plass, samt lydskiltet som til våren skal plasseres i forbindelse med det nye informasjonsskiltet ved hagen. Totalt har vi nå nærmere 250 nye tilrettelagte skilt i parkanlegget. I 2012 mottok vi 50.000 kr fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering til dette prosjektet, og 25.000 kr fra Sarpsborg kommune. Resten av kostnadene ble tatt fra eget budsjett.

Vi er stolte av det vi har fått til så langt, men vi er på langt nær ferdige. Prosjektet videreføres også i 2014 og 2015. Den nye skiltingen skal ferdigstilles i 2014, mens i 2015 begynner oppgraderingen og tilretteleggingen i det flotte amfiteateret vi besitter. Neste delprosjekt er å tilrettelegge «skulpturrommet» i hagen der Arnold Haukeland og Arne Nordheims lydskulptur Ode til Lyset står. Målet er at Storedal Kultursenter skal stå som et forbilde og et godt eksempel på hvordan universell utforming også kan være hovedfokus i et natur- og kulturanlegg.

Syv nye blindeskriftskilt i helleristningsutstillingen. Foto H.B.L. Nytt informasjonsskilt ved inngangen til hagen. Ved den hvite firkantens skal lydskiltet plasseres. Foto HBL. Planteskilt med taktil skrift og braille. Foto HBL Nye tospråklige informasjonstavler ved parkeringsplassen, samt et taktilt oversiktskart. Foto HBL Det nye taktile planteskiltet til "Vanlig søyleblomst". Foto H.B.Lindemark Det nye taktile oversiktskartet med både taktil/følbar skrift og symboler. Foto H.B.Lindemark

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609