Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Åpent museum: Hvalers mannsdrakt – med lokal forankring

$
0
0
Hvalers mannsdrakt – med lokal forankring Åpent museum på Kystmuseet Hvaler onsdag 12. mars kl. 19:00.

Hvalers mannsdrakt – med lokal forankring Åpent museum på Kystmuseet Hvaler onsdag 12. mars kl. 19:00.

Åpent museum på Kystmuseet Hvaler onsdag 12. mars kl. 19:00

Hvalers mannsdrakt blir for første gang utstilt offentlig under Åpent museum på Kystmuseet Hvaler, onsdag 12. mars. Drakta ble lansert digitalt 17. mai i fjor på egen hjemmeside, og nå stilles den altså ut i forbindelse med kveldens foredrag, der vi har invitert Ingun Hovden Christensen til å fortelle om de historiske kildene som hun har latt seg inspirere av i utviklingen av mannsdrakta. Hun vil også vise bilder som illustrerer dette. 

Kveldens foredrag og visning vil kunne ha interesse for både dem som lenge har sett fram til at Hvaler skulle få en egen mannsdrakt, og for dem som er generelt interes­sert i kulturhistorie.

Hva er spesielt med båten som er på sølv­knappene? Hvorfor er akkurat sild valgt som form­element i det vevde vestestoffet? Hva er en halsklut eller halse­klut, og hva har den med manns­drakta å gjøre? Hvorfor er mye av sølvet til drakta sekskantet? Dette og mye mer kan du få svar på i løpet av foredraget.

Det vil også bli vist historiske bilder fra rundt 1900 av Hvaler-menn i sine dresser. Bildene er i hovedsak lånt fra det digitale bildearkivet til Kystmuseet Hvaler og fra flere lokal­historiske bøker. Dette ble til stor inspirasjon i utviklingsarbeidet, da det ikke fantes noe drakt­materiale fra Hvaler å ta utgangs­­­­punkt i, hverken hos Kystmuseet Hvaler, Halden historiske samlinger, Borgarsyssel Museum, Norsk Folkemuseum eller Digitalt Museum.  Bøker om drakt- og bunad­s­historie, herremote mm. har også vært med å gi inspirasjon til utformingen. Mer om dette på Åpent museum.

Design og det øvrige utviklingsarbeidet har Ingun Hovden Christensen hatt hånd om. Underveis har hun samarbeidet med fagfolk og leverandører på de områdene som har vært aktuelle. Ellers har utviklings­arbeidet vært i samråd med Ragnhild Ramberg og Rigmor Frantzen. De tre etablerte Hvalerdraktstua AS i 1997 etter flere års samarbeid, og kom ut med kvinne­drakta i 1999 og deretter jentedrakta i 2004.

Ingun Hovden Christensen har bodd på Asmaløy i 33 år og er utdannet lærer med kunst- og håndverk som sitt kjerneområde. Etter 35 år i skoleverket, derav 25 år i Hvaler-skolene, sa hun opp sin stilling for et par år siden for bl.a. å få tid til å jobbe med egne prosjekter – det første var å få utviklet ferdig mannsdrakta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609