Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Prins Christian August (f. 1768 + 1810)

$
0
0
Maleri av Carl von Breda. Halden historiske Samlinger

Maleri av Carl von Breda. Halden historiske Samlinger

Christian August skal etter tradisjonen ha oppholdt seg på Rød Herregård den siste natten i Norge. Han skal, igjen etter tradisjonen, ha etterlatt seg et tårevått lommetørkle. For første gang iførte han seg svensk uniform og ved en spasertur i den vakre hagen skal han ha skrevet i fjellet (noe som knapt var mulig på grunn av høyden). I Rødshagens vestre del er det hogd inn i fjellet hans siste hilsen: «C. A. Norges Ven» med krone over.

Les mer om dette på ostfold1814.no ->>

Følgende biografi er skrevet av Svein Norheim, Halden historiske Samlinger.

Prins Christian August (f. 1768 + 1810)

Født 9. juli 1768 på Augustenborg slott, Als i Danmark som den tredje sønnen til hertug Kristian Frederik av Schlesvig-Hoilstein-Sønderborg-Augustenborg og hertuginne Charlotta Amalia av Holstein-Ploen. Christian August fikk en tradisjonell fyrstelig oppdragelse. Etter konfirmasjonen ble han sendt sammen med sine to eldre brødre til Leipzig for å studere språk, filosofi og krigsvitenskap.

Militær løpebane

Etter hjemkomsten i 1785 trådte Christian August inn i aktiv militærtjeneste, først som oberstløytnant i Det danske livregiment, deretter fra 1787 som oberst i Kronprinds Frederiks regiment, og fra 1788 som oberst og sjef for Jyske infanteriregiment. 1790 ble han generalmajor. I 1797 fikk han en mindre kommando hos østerrikerne, og deltok i kamper både ved Rhinen og i Tyrol. Oppholdet i de fremmede hærstyrker utviklet hans medfødte militærevner, og han fikk langt bredere kunnskap om forholdene ute i Europa enn de andre offiserene i den dansk-norske hær. Etter freden i Luneville 1801 gikk reisen tilbake til det fredelige Fredericia.

Til Norge

I 1803 ble Christian August utnevnt til sjef for Det søndenfjeldske infanteriregiment og den 10. juli samme år til kommandant på Fredriksten festning. Da København kapitulerte i 1807 ble han sjef for den norske regjeringskommisjonen av 24. august, sammen med stiftamtmann Gebhard Moltke, justitiarius Enevold de Falsen og amtmann Marcus Gjøe Rosenkrantz. Som preses og stattholder (fra 1809), ledet han felttoget mot svenskene i 1808 og arbeidet med å skaffe Norge forsyninger under den britiske blokaden. Frederik 6 var klar over Christian Augusts store betydning for dobbeltmonarkiet, og som tegn på anerkjennelse ble han 1808 utnevnt til feltmarskalk, og i 1809 til stattholder og øverstbefalende over den norske hær.

Krigen i Norge 1808

Under kampene i Østfold sommer og vinter 1808 ledet Christian August de norske styrkene – og hans opptreden her førte til hans store popularitet blant soldater og nordmenn flest. Christian Augusts hovedmotstander på svensk side var øverstkommanderende for vestarmeen Georg Adlersparre. Kampene i Norge ble av en svensk offiser betegnet som «en förbannad historia» med store lidelser, tap av menneskeliv og stor nød blant både svenske og norske soldater. Noen slag ble vunnet på begge sider, men ingen vant krigen! Det var på andre hold de virkelige bataljene foregikk. Kampene her i grensetraktene var mest for å binde de norske styrkene i området.

Georg Adlersparre. Fra: ”Femtio porträtt af ryktbara svenskar”. Foto: Wikimedia Commons

Georg Adlersparre. Fra: ”Femtio porträtt af ryktbara svenskar”. Foto: Wikimedia Commons

Etter det russiske angrepet i Øst-Sverige og tapet av Finland i 1809 ble Adlersparre hovedarkitekten bak revolusjonen som styrtet kongen Gustaf IV Adolf og innsettingen av kongens gamle onkel Carl XIII. Adlersparre førte en dristig politikk, men lyktes i å få igjennom sine ønsker der Christian August var hans valg som ny kronprins i Sverige. Adlersparre valgte altså sin hovedmotstander fra krigen i Norge året før. Christian August lovet å ikke angripe Sverige mens Adlersparre var i Stockholm. Valget av Christian August medførte mye diplomatisk og taktisk spill og forhandlinger, og danskekongen Fredrik 6 protesterte i det lengste. Men etter at freden i Jönköping var undertegnet 10. desember 1809, aksepterte Christian August tilbudet om å bli svensk kronprins. En av de som støttet Christian August i Norge var grev Hermann Wedel Jarlsberg.

Svensk kronprins

Minnesmerket over Christian August (Carl August) på Kvidinge hede i Skåne. Wikipedia Commons

Minnesmerket over Christian August (Carl August) på Kvidinge hede i Skåne. Wikipedia Commons

7. januar 1810 forlot Christian Norge og drog inn i Sverige som den nye kronprinsen. Avskjeden med den enkle, avholdte og folkekjære prins ble feiret med store fester både i Christiania og på reisen gjennom Akershus og Smålenene. I Sverige ble Christian August adoptert av kong Carl 13, og tok navnet Carl August. Med sitt jevne, likeframme vesen vant han hurtig det brede lag av folket i Sverige for seg, slik han hadde vunnet nordmennene. Men høyadelen mottok ham med kulde.

Den nye tronfølgeren fikk ikke fungere lenge nok til å sette spor etter seg i riksstyret eller på annen måte i Sverige. Under en troppemanøver på Kvidinge hede ved Helsingborg 10. mai 1810 styrtet han av hesten, rammet av et slagtilfelle. Det plutselige dødsfallet vakte stor oppsikt over hele landet, og ryktet bredte seg at han var ryddet av veien av høyadelen. Da kronprinsens lik ble ført inn i Stockholm, kastet en opphisset folkemengde seg over riksmarskalken, greve Axel Fersen, som ble drept i hele hærens påsyn.

Beskyldningene mot høyadelen er neppe holdbare. En undersøkelseskommisjon som overvar obduksjonen av prinsen, konkluderte med at dødsårsaken ikke var forgiftning, slik ryktene påsto. Christian August hadde fra sine unge dager hatt en svak helbred, og de store oppgaver han hadde stått overfor de siste år, hadde tatt hans siste krefter.

Minnesmerker

Samme år som prinsen døde, lot hans etterfølger som kommanderende general i Norge, prins Frederik av Hessen, reise en minnestøtte over ham på Bygdøy ved Christiania, 1852 fikk han en gate oppkalt etter seg i hovedstaden, og høyborgerskapet i Christiania opprettet i 1809 en arbeidsanstalt for de fattige i Storgata 36 «Prinds Christian Augusts Minde» (fredet).

 

Christian Augusts minde. Norsk Folkemuseum

Christian Augusts minde. Norsk Folkemuseum

Halden

  • I Halden ble den høyere skolen (nå Halden videregående skole) oppkalt etter ham da han i 1804 skjenket «Fredrikshalds lærde Skole» til byen.
  • Christian August skal etter tradisjonen ha oppholdt seg på Rød Herregård den siste natten i Norge. I Rødshagens vestre del er det hogd inn i fjellet hans siste hilsen: «C. A. Norges Ven» med krone over.
  • En av gatene på byens nordside er oppkalt etter ham – Kristian Augusts gate.
  • På Fredriksten festning på glaciet sør for Place d’Armes ble det i 1906 reist en bauta over ham.

Christian August ligger begravet i Riddarholmskyrkan i Gamla Stan i Stockholm.

Serafimersköld; Prins Carl August av Sverige. Riddarholmen Wikipedia Commons

Serafimersköld; Prins Carl August av Sverige. Riddarholmen Wikipedia Commons


Litteratur:

Olaf Forstrøm (1915): Fredrikshald i 250 Aar.

Knut Mykland. (2009, 13. februar) Christian August. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 1. mars fra: http://nbl.snl.no/Christian_August

http://no.wikipedia.org/wiki/Christian_August

Erling Børke (1981): Minnesmerker i Halden og på Fredriksten


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609