Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Utstilling “Nasjonens barn”, åpning søndag 6. april

$
0
0

Dokumentasjonsprosjektet Nasjonens barn

(Bilde fra arkivet etter Norsk misjon blant hjemløse, Riksarkivet.)

(Bilde fra arkivet etter Norsk misjon blant hjemløse, Riksarkivet.)

I perioden 1896 -1986 drev Den norske stat et organisert arbeid for å fjerne romanikulturen i Norge. Dette var noe det var bred politisk enighet om. I tillegg til Stortinget og departementene var politi, psykiatri, kirken og barnevernet involvert. Målet skulle nås delvis gjennom å ta barna og delvis gjennom tvungen bosetting, kontroll og assimilasjon. Andre virkemidler ble også tatt i bruk: Det ble gjort straffbart å reise på tateres vis. Og det ble gjort straffbart å handle på tateres vis. Tatere ble også kollektivt stemplet som undermåls, og ble offer for psykiatriske tvangstiltak i større grad enn befolkningen ellers. Tatere ble utsatt for tvangssterilisering eller presset til å akseptere sterilisering. Til slutt ble det til og med forbudt for tatere å ha hest. Men helt fra starten var det klart at det som rammet taterne aller hardest, var å ta barna.
Dette er det svarteste kapittel i den frie, demokratiske staten Norges historie. Dette er vel dokumentert gjennom pressens arbeid med disse sakene de siste 20 år. Det er også dokumentert gjennom en rekke forskningsprosjekter. Norge har også, gjennom to ulike regjeringer, bedt om unnskyldning for det som skjedde. Likevel ser det ikke ut til at dette blir tatt inn i «den store fortellingen om Norge» som noe det er avgjørende vesentlig for oss å huske.
I prosjektet Nasjonens barn har noen av dem som ble tatt som barn valgt å komme sammen med sine fortellinger om det som skjedde. De gjør dette for at historien ikke skal bli glemt og for å gi kommende generasjoner bedre mulighet til å velge annerledes enn det Norge gjorde på 1900-tallet. For dette fortjener de en stor honnør.
Deres bidrag består av fotografiske portretter, videointervjuer, fotografier og dokumenter. Denne
utstillingen er den første der deler av materialet blir publisert.
Bernt Eide

 

Under åpnigen vil Lars Emil Hansen, direktør ved Oslo museum vil snakke om hvorfor de har valgt å ha en utstilling av denne typen, og Bernt Eide som har laget utstillingen vil etter åpningen holde foredrag.

 

Fredrikstad museum, Tøihuset søndag 6. april kl. 13.00

Entre: 50,-/20,-


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609