Månedens gjenstand i juni er dette vakre alterskapet i Olavskapellet på Borgarsyssel Museum (BrM.01174). Det ble ferdigstilt i 1936, og er en kopi av alterskapet fra Kvæfjord kirke i Troms. Originalen befinner seg i Universitetets Oldsaksamling i Oslo, og er antagelig laget av Lübeck-kunstneren Benedikt Dreyer omkring 1520.
Denne typen alterskap med forgylte og mangefargede skulpturer av hellige personer ble vanlig i mellom- og Nord-Europa fra ca. 1300. Skapene har hengslede dører (fløyer), slik at bildene skal kunne vises eller skjules etter liturgiske krav.
Skapets midtre del har tre nisjer med utskårede skulpturer. I midten troner Olav den hellige med St. Antonius på sin venstre side og St. Egedius på sin høyre side. Skapets to fløyer er delt i to bemalte felt hver. Det øverste feltet på
venstre fløy viser Sta. Margaretha og St. Nikolas, og det nederst St. Andreas og Sta. Barbara. Det øverste feltet på høyre fløy viser en biskop sammen med Sta. Katharina, mens det nederste feltet fremstiller Sta. Birgitta og St. Kristoffer.
Da Borgarsyssel Museum i sin tid søkte om å få laget en kopi av alterskapet fra Kvæfjord kirke, var forutsetningen at det skulle lages en kopi slik som det opprinnelige alterskapet ville ha sett ut i middelalderen, med hensyn til treverk og bemaling. I et brev fra Universitetets Oldsaksamling til Borgarsyssel Museums leder Ingebret Aas, datert 28. januar 1935, heter det: «Å lave et «gammelt» skap med en defekt maling og det hele vil bare bli hunbug, det vil jo også ha minimal interesse med et slikt skap i Sarpsborg, når originalen står her i Oslo. En fullstendiggjørelse vil imidlertid gi oss et skap slik det i sin tid utgikk fra verkstedet i Lübeck og det vil ha sin meget store interesse»[1].
Museet engasjerte treskjærer Rob Evensen til å lage skapet, mens de utskårede skulpturene i skapets midtre del ble laget av billedhuggerne Sigurd Nome og Jacob Kaland. Bemaling av skap og fløyer var det teater- og dekorasjonsmaler Wilhelm Krogh-Fladmark som sto for.
For et relativt nystartet museum ble dette et større og dyrere prosjekt enn man først hadde forestilt seg, og man strevde for å få nok penger til å finansiere det. Bare det å få malt skapet etter de rette konserveringsmessige prinsipper kom på 1200 kroner. I tillegg til dette kom betalingen til billedhuggerne Nome og Kaland for skulpturene. I museets brevarkiv går det frem at de til sammen skulle ha kroner 2780,- for 1777 timers arbeid, samt materialer og leie av verkstedlokaler. Selv om denne summen også innebefattet betaling for ytterligere en utskåret figur til Olavskapellet, ser vi fort at alterskapet kostet museet en anselig sum penger.
Da kopien endelig sto ferdig, til påske i 1936, ble den utstilt i Universitetets Oldsaksamling sammen med originalen. I mai samme år kom kopien endelig til Borgarsyssel Museum, og her har den i årenes løp gledet mang en besøkende. Og selv snart 80 år etter at den ble laget skinner skapets klare og fine farger imot oss, akkurat slik de gjorde det for de besøkende i Rå kirke i Kvæfjord i senmiddelalderen.
For å se hvordan det originale skapet ser ut i dag, klikk på linken nedenfor:
http://no.wikipedia.org/wiki/Alterskapet_fra_Kv%C3%A6fjord_kirke
Tekst: Mona Beate Buckholm Vattekar – Østfoldmuseene
Foto: Espen Nordenhaug – Østfoldmuseene
Kilder
Borgarsyssel Museums brevarkiv
Primus gjenstandsdatabase
Wikipedia
Snl.no
[1] Borgarsyssel Museums brevarkiv 1935.7