Tradisjon tro var St. Nikolas kirkeruin fylt til randen under Olsok gudstjenesten. Museets ansatte hadde satt ut en mengde benker, men det var ikke nok. De besøkende hadde med seg egne campingstoler, og måtte ellers finne plass rundt om på gresset.
Det var sogneprest Trond Kasbo som stod for gudstjenesten, og preken var ved biskop Atle Sommerfeldt.
Tradisjonen med olsok gudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin er fra 1930. Det var gudstjenester der tidligere også, men ikke fast. Fra 1930, 900års jubileet for slaget på Stiklestad, ble det fastslått av Kirkedepartementet at det på olsok skulle holdes festgudstjeneste i alle by- og landkommuner. Så også i Sarpsborg. Og det må nevnes at dette året ble feiringen spesielt stor, p.g.a. den store Østfoldutstillingen som var samme sommer.
Mange fortsatte nok olsok kvelden i Wegnerbrakka, for det ble fullt også der. Etter gudstjenesten var det foredrag av Øystein Morten, forfatter av boken «Jakten på Olav den Hellige». Øystein har vært på leting etter selve Olav – det som eventuelt skulle være igjen av ham. Og han fant et leggbein i St. Olavs katolske domkirke i Oslo. Beinet ble datert til en gang mellom 940 og 1040 e.Kr. og faller dermed fint inn i tidsrommet for Olav den Hellige.
Men Øystein tar ikke bare for seg dette beinet, han har også satt seg meget godt inn i alle kilder som omhandler Olav. Så her får man også et godt innblikk i hvor Olav dro, og hva han gjorde. Mange beskylder Øystein for å ødelegge olsok. For han sier bl.a at slaget på Stiklestad, nok ikke var et slag. Det var riktignok en kamp, men et stort slag var det ikke. I tillegg til at slaget ikke var et slag, var kampen heller ikke mellom kristendom og hedendom. For Kong Svein, som nå var konge i Norge, var også kristen. Så slaget stod mellom to kristne konger. Ved Olavs død hadde Norge fortsatt en kristen konge. Det er mange myter som står for fall, men olsok blir absolutt ikke ødelagt. Bare mye mer interessant. Øystein har godt hold i sine påstander, så for de som fortsatt er interessert i Olav den Hellige kan lese Øystein Mortens bok.
For mer litteratur om olsok i Sarpsborg: «Olavs dag i Olavs by», Olsokfeiringene i Sarpsborg fra 1915 – 1942. Oddvar Sørbye.
«Jakten på Olav den Hellige», Øystein Morten.