Sommersesongen nærmer seg, og vi er straks klare for å åpne dørene for publikum – sesongåpningen er søndag 22. juni. Denne sommeren har vi laget et allsidig program som vi håper vil falle i smak hos publikum. Vi har noen tilbud som er tilgjengelige hver dag hele sommeren. I tillegg har vi et ekstra aktivitetsprogram hver eneste helg.
Daglig tilbud i sommersesongen – 22. juni-17. august – kl. 12-17
Hver hele time kan de som vil høre om byens historie og besøke noen av de gamle husene bli med omviseren på en runde. Omvisningene starter ved museumsbutikken. I anledning grunnlovsjubileet tar vi også med litt om svenskenes okkupasjon av Smaalenene (Østfold) i 1814, samt litt om tyskernes okkupasjon i 1940-45.
Arbeiderleilighetene i Wegner vil være åpne, og det vil være mulig å få en liten kaffetår ved grua. Barna kan hjelpe til med å kverne kaffe på kaffekverna.
I Barnas gård venter sauer, kaniner og høner på oppmerksomhet og kos fra små og store besøkende.
Sarpsborgs 4.-klassinger har i år som i fjor deltatt i vårt opplegg knyttet til Den kulturelle skolesekken, Kulturminner i skolesekken. Opplegget er et samarbeid mellom museet og Sarpsborg kommune. Elevene har tatt med seg en gjenstand til museet og har lært om hvordan vi registrerer museumsgjenstandene. Deretter har de registrert og fotografert sin egen gjenstand på lignende vis. Hver gruppe har så plukket ut én gjenstand til sommerutstillingen. Totalt består utstillingen av 47 gjenstander, som er utstilt i vognskjulet. Der kan du i tillegg til å se gjenstandene også lese om hvorfor de er viktige for elevene og hvorfor de bør tas vare på.
Borgarsyssel Museums bidrag i grunnlovsjubileet er utstillingen «1814-2014. Østfoldingers opplevelser av krig og okkupasjon». Med utgangspunkt i krigen og okkupasjonstiden i 1814 trekker vi linjene via andre verdenskrig og helt frem til vår egen tid, og presenterer utvalgte historier om hva det innebærer for befolkningen når et land eller område er i krig eller er okkupert.
Vi har laget et eget område for barna hvor de kan boltre seg med de gammeldagse lekene; sekker til sekkeløp, kubbspill, dengebukk, stylter, hesteskokasting, og sist men ikke minst, snekkeren vår har snekret en flott trehest.
I museumsbutikken kan du få kjøpt noe å bite i og noe å slukke tørsten med, samt gaveartikler og kultur- og lokalhistorisk litteratur. Vi er særlig stolte over vår nye spesialproduserte Middelalderhagens urtesåpe med deilig duft av einer og salvie; urter du kan se nærmere på i Middelalderhagen vår.
Barnas museumsstafett på Borgarsyssel Museum har i år 1814 som tema. Løs en rebus og hjelp 11 år gamle Jørgen, som bodde på Onsøy prestegård i 1814, med å finne det de svenske soldatene tok eller skadet i 1814. Rebusen tar deg med rundt i friluftsmuseet. Bruk smarttelefon eller få med deg oppgaveark fra museumsbutikken.
Ekstra aktivitetstilbud i helgene:
Søndag 22. juni: Sesongåpning – forbered kveldens sankthansfeiring med å lage en ”brudekrone”
28. – 29. juni: Møt gartneren og lær om bruk og stell av plantene gjennom tidene
5. – 6. juli: Vær med å slå gresset med ljå og heng gresset til tørk på hesjene
12. – 13. juli: Lær å lage klutedukke – arbeiderbarnas leketøy
19. – 20. juli: Sarpsborg Husflidslag lærer bort kunsten å lage snorer og bånd med brikkevev og snorhjul – de iherdige kan lage seg et armbånd eller pyntesnor til nøkkelring
26. – 27. juli: Besøk Olavskapellet og hør om St. Olav og olsokfeiringen
Tirsdag 29. juli: Olsokfeiring med pilegrimsvandring, olsokgudstjeneste og foredrag
Arrangeres i samarbeid med Olavsdagene og Den norske kirke (Se detaljert program på www.olavsdagene.no)
2. – 3. august: Vær med å kjøre inn høyet med hest og vogn
9. – 10. august: Lag deg en barkebåt og prøv den i museumsdammen
Lørdag 16. august: Besøk Bærbystua og se hvordan Østfoldbonden levde på 17– og 1800-tallet
Søndag 17. august: Barnas dag – vi avslutter sommersesongen med en hyggelig familiedag
På Borgarsyssel Museum gleder vi oss til å ta i mot små og store besøkende – velkommen!