Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Barnas museumsstafett 2014

$
0
0
Barnas museumsstafett 2014

Barnas museumsstafett 2014

Få med deg de spennende tilbudene for barn ved våre åtte museer hele skoleferien. Delta i Barnas museumsstafett fra 22. juni og vinn flotte premier!

Fra skoleslutt til skolestart kan alle små og store barn delta i en spennende stafett. Vi ønsker at dere tar med foreldre, besteforeldre, venner fra SFO eller sommerskolen. Besøk så mange av våre museer som mulig.

Vinn flotte premier i årets stafett.

Vinn flotte premier i årets stafett.

Premier

Ta med passet på dine museumsbesøk og be om å få det stemplet. Når du har fått tre stempel i passet får du en liten premie – jojo, leirgjøk e.l. Besøker du alle åtte museene får du en fin bokpremie. Du kan også velge skrivebok med fjærpenn eller en tursekk med portabelt mikroskop og underlag.

Bonuspremie i 2014

De som har fått åtte stempel i passet er også med i trekningen av to stk. iPad fra Apple. Husk å be museumsverten om å sende ditt navn, telefonnummer og adresse til hilmar@ostfoldmuseene.no for å være med i trekningen. Fristen er 25. august.

Skaff deg et Ømus-pass og start rundturen i Østfold!

Les mer om museenes aktiveteter under.


Lag filledukker på Moss by- og industrimuseum.

Lag filledukker på Moss by- og industrimuseum.

Moss by- og industrimuseum

Verkstedsaktiviteter

I år feirer grunnloven 200 år. Avtalen som reddet den ble skrevet under i Moss. Men hvordan så det ut i Moss i 1814 og hvem signerte avtalen? I sommer kan du være med å gjenskape historien. På museet kan du lage filledukker og tegne bygningene, dyrene og menneskene på Verket og i Konventionsgaarden og bidra til vår egen lille 1814-utstilling. I tillegg er verkstedet der du kan lage håndlaget papir åpent hver dag.

Moss by- og industrimuseum, Fossen 21/23, 1530 Moss


Borgarsyssel Museum. Foto: Hege Hauge Tofte

Borgarsyssel Museum. Foto: Hege Hauge Tofte

Borgarsyssel Museum:

Hjelp Jørgen!

11 år gamle Jørgen bor på Onsøy prestegård og året er 1814. Like ved prestegården har svenske soldater en stor leir. De svenske soldatene har tatt både mat og ved fra prestegården. Løs rebusen og hjelp Jørgen med å finne det svenskene har tatt  – rebusen tar deg med rundt i hele friluftsmuseet.

Bruk smarttelefon eller få med deg oppgaveark fra museumsbutikken.

Borgarsyssel museum, Gamlebygata 8, 1721 Sarpsborg


Poteten. Foto: Hege Beate Lindemark

Poteten. Foto: Hege Beate Lindemark

Storedal Kultursenter

Dyrk poteter på Storedal

Da Norge var i krig med Sverige for 200 år siden, ble poteten vår viktigste grønnsak. I sommer kan du få dyrke dine egne poteter på Storedal! I tillegg kan du få lære om hagen vår, om plantene og helleristninger, og du kan også få lære hvordan blinde mennesker kan lese! Til slutt kan du kanskje lage et flott bilde av potettrykk?

Storedal Kultursenter, Storedalveien 215, 1747 Skjeberg


Folkenborg Museum. Foto: Hilde Lauvland

Folkenborg Museum. Foto: Hilde Lauvland

Folkenborg Museum

Prinser og tjenestefolk, gård og landskap

På Folkenborg i sommer kan du lære hva tjenestefolk gjorde og hva folk spiste for 200 år siden. Kanskje du lærer noe nytt om grøt? Den danske prinsen Christian August er på besøk på Folkenborg. Men han har forsvunnet! Kan du hjelpe oss med å finne ham?

Vi har en kunstutstilling som viser landskap og jordbruk gjennom 200 år. Her kan du gjøre forskjellige oppgaver mens de voksne ser på kunst!

Prøv vår lærerike kultur- og natursti! Du får låne tursekk med kart og sitteunderlag i når du skal ut og undersøke landskapet og naturen rundt museet. I sekken er det også spørsmål du kan svare på.

Folkenborg museum, Narvestadveien 7, 1850 Mysen


Nedgravde skatter. Foto: Kathrine Sandstrøm

Nedgravde skatter. Foto: Kathrine Sandstrøm

Kystmuseet Hvaler

Nedgravde skatter og svenskevitser

På Hvaler finnes det flere nedgravde skatter. Da svenskene angrep Norge og Hvaler i 1814 var det mange som gjemte unna verdisakene sine. De var redde for at svenskene skulle røve det fra dem. Da krigen var over og de kunne grave frem verdisakene sine igjen var det ikke alt de fant. Det har siden blitt liggende nedgravd. Kom til Kystmuseet og bli med på jakt etter gamle skatter fra 1814. Kan du en svenskevits vil vi gjerne at du deler den med oss.

Kystmuseet Hvaler, Dypedalsveien 37, 1684 Vesterøy


Fra hagen på Rød Herregård. Foto: Lillian Nyborg

Fra hagen på Rød Herregård. Foto: Lillian Nyborg

Halden historiske Samlinger

Lag din egen fane eller gå på oppdagelsesferd i hagen på Rød Herregård

I sommer kan du lage din egen fane i Festningsmuseet. Kanskje blir akkurat din fane stilt ut sammen med de gamle historiske fanene som vises for første gang på 200 år?

Du kan også legge puslespill, bygge festningen og hvelvet bru og krabbe i en hemmelig tunnel. Og du kan klippe ut en silhouette i sort papir, slik de gjorde i gamle dager.

På Rød Herregård kan du gå på oppdagelsesferd i den spennende hagen. Kanskje du finner bjørnegrotta og eremitthytta?  Hvis du klarer å svare på spørsmålene rundt omkring i hagen, får du en premie!

Halden historiske Samlinger på Fredriksten festning/ Rød Herregård, Halden 


Barkebrød

Barkebrød

Haldenvassdragets Kanalmuseum

Nødårene 1807-1814 – barkebrød, lopper og lus

Barkebrød ble i tidligere tider brukt som erstatning for brød. På museet kan du nå erfare hvordan det var å ikke ha tilgang til mel og få gå ut i naturen for å lete etter erstatning for melet. (bark fra furu, bjørk og alm). Finn også mose til bruk som matauk.

Det var også en del lopper og lus på den tiden  og på museet kan du nå studere krypene nærmere. Hvordan er de bakerste beina formet ? Hva bruker den disse beina til? Og hva lever lopper og lus av?

Har du lyst til å studere andre insekter kan du få utdelt pinsett og dramsglass, slik at du kan finne dine egne insekter og se nærmere på disse gjennom mikroskop på museet.

Haldenvassdragets kanalmuseum, Ørje Brug, Engebret Sootsvei 13, 1870 Ørje


Spillet om Fredrikstad.

Spillet om Fredrikstad.

Fredrikstad Museum

Spillet om Fredrikstad

I august i 1814 var det krig i Fredrikstad mellom Norge og Sverige, og da krigen var over ble byen okkupert av svenske soldater.  På museet i Gamlebyen kan du se hvordan folk hadde det da svenskene var her i 1814, og gjennom «Spillet om Fredrikstad» bli du kjent med byens innbyggere, både de svenske soldatene som oppholdt seg i byen, og Fredrikstads borgere.  Du vil se hvor de oppholdt seg og hva de gjorde. For å fullføre spillet må du finne ledetråder som er rundt i utstillingen. Lykke til!

Fredrikstad museum, Tøihusgaten  41,  Gamlebyen, 1632 Gamle Fredrikstad

Finn museene:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609