Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum – blir ny i “gammel” stil

$
0
0


Middelalderhagen slik den ble anlagt på 1930-tallet og slik den fremstår i dag. Dra pekeren over visningsvinduet for å veksle mellom nytt og gammelt bilde. Foto: Østfold fylkes billedarkiv og Christine Lande.

I år feirer den vakre Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum sitt 84. år. Den ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. I vår skrev jeg en artikkel om vår vakre lille hage – som kommer i denne høstens årbok – og i mitt arbeid med å grave frem hagens lange historie fant jeg mange spennede gamle bilder.

Middelalderhagen i 1930. Foto: Østfold Fylkes Billedarkiv

Middelalderhagen på 1930-tallet. Foto: Østfold Fylkes Billedarkiv

Spesielt dette ene bildet gjorde inntrykk på meg. Det ble tatt kun få år etter at hagen ble anlagt, og det ga meg inspirasjon til å føre Middelalderhagen tilbake til sitt opprinnelig utseende med stenkanter rundt de fire urtebedene. De siste årene har det ikke vært kanter rundt bedene. Mest sannsynlig har bedene blitt utvidet noe for mange år siden, og i den forbindelsen ble nok disse stenkantene tatt bort og dessverre ikke satt tilbake.

Så her var det bare å brette opp ermene! Det opprinnelig utseende til hagen måtte på plass igjen! Gartnerens blikk falt på en eldre etablert stenkant i granitt rundt hagen tilhørende et av husene på museets område, blant de ansatte kalt “Det gule huset”. Dette huset har blitt brukt som kontorbygning for de ansatte, mens vi ventet på at administrasjonsbygningen skulle bli ferdig restaurert. Her så jeg en mulighet og begynte jobben med å bryte løs granittstenene - for å gjenbruke dem som stenrammer til urtebedene i Middelalderhagen.

Jeg fikk uvurderlig hjelp til steinprosjektet mitt. Både av min gartnerkollega i Østfoldmuseene, Vidar Krog Kristiansen, som til daglig jobber som gartner på vakre Storedal Kultursenter. Også av den ivrige gartnerstudenten Kjell Østerud, som på eget strålende initiativ gjerne ville hjelpe til i Middelalderhagen! Kjell ble i juni endelig ferdig utdannet gartner – og vi gratulerer!

Vi gravde, slet og slegget løs de meterlange granittsteinene ved det gule huset – og det holdt til to av de fire bedene. Men vi trengte jo mer stein… Da vi fridde til Johansen Monumenthuggeri i Skjeberg – stilte de opp med en gang! De kom og leverte en pall med flott granittstein til de to siste bedene – tusen hjertelig takk til Johansen Monumenthuggeri og John-Einar Opsund, for strålende service og donasjon!

Nå er alle de fire bedene igjen omkranset av stenkanter – og tilbakemeldingene har vært udelt positive! Hagen fikk et renere og mer strukturert uttrykk – og jeg liker veldig godt verdien av å kunne tilbakeføre hagen til sånn den opprinnelig var.

Er veldig takknemlig for all hjelp til prosjektet – og for at ledelsen i Østfoldmuseene lar en entusiastisk gartner få utfolde seg!

Se bildene fra hele prosessen, i bildegalleriet – og vær hjertelig velkommen til å besøke Middelalderhagen!

Vennlig Hilsen Gartneren, Christine Lande Før vi begynte. Vi henter stein til gjenbruk Vidar igang med de første steinene Første urtebed er ferdig! Vidar og Kjell i full gang - mine fantastiske hjelpere! Andre bed er ferdig! Kjell sloss for å få løs flere kantsteiner Gravd klar til grus og stein Sven kapper stein for oss Johansen Monumenthuggeri leverer stein og glad gartner tar imot! Ferdig!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609