Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

St. Nikolas kirkeruin og ruinparken

$
0
0
St. Nikolas kirkeruin universelt utformet 2010, foto Mona Beate Buckholm Vattekar

St. Nikolas kirkeruin universelt utformet 2010, foto Mona Beate Buckholm Vattekar

St. Nikolas kirkeruin og deler av vollen som Olav Haraldsson bygde rundt byen, er de eneste byggverkene som er bevart fra middelalderens Borg. Store deler av middelalderbyen forsvant i et jordras i 1702. Kirkeruinen ligger i dag i Ruinparken på Borgarsyssel Museum i Sarpsborg. Parken ble anlagt i forbindelse med byens 900-års jubileum i 1916. Ruinen og Ruinparken har utgjort en sentral del av museets uteareal siden det ble grunnlagt i 1921.

Historikk

Plantegning St. Nikolas kirke.

Plantegning St. Nikolas kirke.

– Ca. 1115: Kirken ble trolig anlagt av Kong Øystein Magnusson, og var viet til St. Nikolas – sjøfarernes helgen. Den var en av tre kirker i middelalderbyen Borg (Sarpsborg). Kirken lå rett på utsiden av vollen som Olav Haraldsson lot bygge til vern av byens landside i 1016.

- 1567: Byen og kirken ble brent av svenske angripere, og kirken ble nedlagt.

- 1800-tallet: Kirken ble brukt som ”steinbrudd” av byens befolkning.

- 1916: Ruinen ble utgravd av arkitekt Gerhard Fischer i anledning 900års-jubileet for byens grunnleggelse.

- 1953: Ruinen ble restaurert med sement. Apsiden og skipets sørøstre hjørne ble gjenoppbygget.

- 2000: Borgarsyssel Museum utarbeidet en skjøtselsplan for ruinen.

- 2001 – 2008: Ruinen ble konservert. All sement ble byttet ut med kalkmørtel, og det ble lagt toppdekke av vulkansk leire og torv. Prosjektet ble støttet av Riksantikvaren, Østfold Fylkeskommune og Sarpsborg kommune.

- 2009-2010: Arbeid med universell utforming av ruinen og Ruinparken. Det er anlagt ny adkomstvei inn til ruinen og Ruinparken, og det er laget nye informasjonsskilt. Vi har også laget en animasjon av St. Nikolas kirke.

- 2012: Apsiden (korets halvrunde avslutning) ble konservert med kalkmørtel i fugene og vulkansk leire og gresstorv på toppen av murverket. Det ytre murverket av betong ble fjernet, og det ble murt opp igjen med kalk. Steiner som manglet ble supplert med tilhugde steiner fra Johansen Monumenthuggeri i Skjeberg.

- 2013: Arbeidet med å dokumentere ruinen ved hjelp av fotogrammetri (3D-foto) ble sluttført.

- 2014: Det arbeides nå med å lage en ny rampe inn i ruinen. Dette  er en forlengelse av  prosjektet med universell tilrettelegging av ruinen. Rampen skal være ferdig våren/sommeren 2015.

Animasjon

Animasjonen viser hvordan St. Nikolas kirke trolig så ut i middelalderen. Den var en romansk steinkirke med rektangulært skip med vesttårn og kor med apsis (halvrund avslutning). Modellen er laget av Arkikon.

Nyere forskning

St. Nikolas kirkeruin sett fra kran. Foto: Kynningsrud 2009

St. Nikolas kirkeruin sett fra kran. Foto: Kynningsrud 2009

Nyere forskning rundt St. Nikolas kirkeruin har gitt spennende resultater som gir rom for nye tolkninger.
En ny gjennomgang både av det middelalderske gravmaterialet funnet ved ruinen, og bygningsdetaljer i selve ruinen, kan tyde på at den St. Nikolas kirke opprinnelig ble anlagt som kongskirke før den ble sognekirke.

Analysene av skjelettene som ble funnet i tårnet i ruinen i 2006, kan indikere at kirkestedet er eldre enn tidligere antatt. Det ble funnet rester etter to menn, som begge døde mellom 980 og 1015 etter Kristus. De ble altså gravlagt drøyt hundre år før den nåværende St. Nikolas kirke ble påbegynt. Hva kan dette bety? Kan det dreie seg om en begravelse fra vikingtiden, slik at kirken ble bygget på en vikingtids gravplass? Eller kan det ha stått en eldre trekirke på stedet før steinkirken ble bygget? Kan det dreie seg om begravelser fra Mariakirkens kirkegård?

Vi vet at Olav Haraldsson lot bygge en Mariakirke i 1016. Denne skal ha ligget på innsiden av vollen, men kirkegården kan likevel ha ligget på utsiden av vollen. Om så er tilfelle, kan altså Mariakirkens kirkegård ha ligget i Ruinparken på Borgarsyssel Museum. Og hvis dette er riktig, er det, ifølge middelalderske kilder, også her Borgartinget ble holdt i middelalderen.

Den ene av mennene som ble funnet i tårnet i 2006 hadde en medfødt defekt på  nakkebeinet, et såkalt ”Inka-bein”. Trekket er sjelden, men det forekommer i befolkningsgrupper over hele verden. Det er derfor ingen ting som tilser at mannen fra St. Nikolas skulle ha en peruansk opprinnelse, slik som enkelte medier har spekulert i etter at funnet ble kjent.

Ruinparken. Foto: Morten Bjerknes. Modell. Foto: Arkikon Modell. Foto: Arkikon Den ene av mennene som ble funnet i tårnet i 2006 hadde en medfødt defekt på nakkebeinet, et såkalt ”Inka-bein”. Foto: Mona Beate Vattekar Tegning av Gerhard Fischer 1916

Denne artikkelen ble skrevet og publisert som digital “blabok” i 2010 og er nå gjort tilgjengelig på ostfoldmuseene.no. Se boken her –>

Les om og se video av konservering av apsiden på St. Nikolas kirkeruin –>

Les om den nye rampen på St. Nikolas kirkeruin –>

Les om 3D-fotograferingen av St. Nikolas kirkeruin –>


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609