![Trioving](http://ostfoldmuseene.no/files/Trioving1.jpg)
Arvid Kristoffersen og Camilla Gjendem med den prisbelønte Ving Card Da Vinci-låsen. Camilla holder opp merket for god design gitt av Norsk Designråd i 2001. Foto: Christine Haugsten Ellefsen
Forrige uke jobbet konservatorene på Moss by- og industrimuseum på TrioVing i Moss med å gå gjennom arkiver og gjenstander fra en lang bedriftshistorie.
Bedriften har røtter helt tilbake til 1864, da Christiania Dørvriderfabrikk ble etablert. Allerede da hadde bedriften store kunder, og leverte beslag til betydningsfulle bygninger som Kulturhistorisk Museum, Nationaltheatret, Nationalgalleriet og Regjeringsbygningen. Etter flere sammenslåinger og oppkjøp ble dette til Trio Fabrikker. I 1940 startet Wilhelm Rosenvinge eget firma for produksjon av låssylindere og låskasser. I 1946 ble anlegget på Høyda i Moss innviet, og varemerket «Ving» lansert. I 1971 ble Trio Fabrikker i Oslo og Wilhelm Rosenvinge A/S i Moss og slått sammen til ett selskap – TrioVing. I 1980 ble varemerket VingCard tatt i bruk for hotell-låser.
I dag er det tomt og stille i fabrikkhallene til TrioVing og VingCard Elsafe i Moss, da virksomheten er flyttet til Ski. Stillheten brytes likevel av et lite antall personer, kledd i flisjakker og hvite tøyhansker som kretser rundt fulle pappesker og store og små maskiner. Konservatorene Bjørg Holsvik og Camilla Gjendem går nøysomt gjennom materialet. Janine Bauer, praktikant ved Moss by- og industrimuseum sitter foran en PC og lager en oversikt over alle fotografiene de har funnet. Målet er å få en oversikt over alt av gjenstander, papirer og fotografier. Det planlegges et helsehus i de gamle fabrikklokalene, men det er satt av et lite antall kvadratmeter til en utstilling som skal gi et riss av TrioVings historie i Moss.
En nøkkelperson i dette arbeidet er Arvid Kristoffersen. Hans karriere i bedriften begynte i 1970 og gjennom fire tiår har han jobbet seg gjennom flere av fabrikkens haller og nivåer. Han beskriver et arbeidsliv han har trivdes i, med usedvanlig gode vafler i kantina og muligheter for å utvikle seg og klatre i hierarkiet. Det er ikke uten vemod han ser de store hallene stå helt tomme i dag. Sammen med Moss by- og industrimuseum vil han og andre “nøkkelpersoner” bidra i arbeidet med å bevare sporene etter TrioVing i Moss. Etter viktig arbeid er påbegynt.
![Truckfører Roger Veum har ryddet fabrikkhallene. Foto: Christine Haugsten Ellefsen](http://ostfoldmuseene.no/files/DSC_0030-640x424-150x150.jpg)
![Arvid Kristoffersen i hallen der han har jobbet siden 1970. Foto: Christine Haugsten Ellefsen](http://ostfoldmuseene.no/files/DSC_00231-150x150.jpg)
![Gamle plantegninger tas vare på. Foto: Christine Haugsten Ellefsen](http://ostfoldmuseene.no/files/DSC_0020-150x150.jpg)
![Bjørg Holsvik viser frem en utstillingsmodell som viser prinsippet bak en universalnøkkel. Foto: Christine Haugsten Ellefsen](http://ostfoldmuseene.no/files/DSC_0016-150x150.jpg)
![Camilla Gjendem og Arvid Kristoffersen med en modell som viser "innmaten" i et Ving Card dørvridersystem. Foto: Christine Haugsten Ellefsen](http://ostfoldmuseene.no/files/DSC_0011-150x150.jpg)
![En eksenterpresse fra nøkkelproduksjonen. Foto: Christine Haugsten Ellefsen](http://ostfoldmuseene.no/files/DSC_00143-150x150.jpg)