Lørdag 11. oktober inviterer Halden historiske Samlinger deg og haldensere i alle aldere til å «droppe innom» vårt arrangement i Storgata 16, de gamle lokalene til bokhandler Andersen. Museets ansatte er til stede og tar imot publikum fra kl. 11 til kl. 15. Dropp-inn museum er for de fleste et ukjent begrep og mange har spurt oss «Hva skal museet stille ut der?»
Det er ikke museet som skal stille ut sine gjenstander denne dagen. Museet oppfordrer publikum til å fylle lokalene med sine gjenstander. Gjenstander som betyr noe for deg og som kan fortelle Halden-historie. En «gjenstand» kan være en ting, et dokument, et foto eller rett og slett en fortelling med tilknytning til Halden.
Vi utdyper videre.
Med «Halden» menes altså byen med omlandet Berg og Idd. For oss er en «haldenser» en som bor i byen, eller det kan være en utflyttet haldenser, en nyinnflyttet haldenser, en skaphaldenser osv.
En «gjenstand» bør ikke være kostbar for å være verdifull! Historien knyttet til gjenstanden kan noen ganger være vel så interessant. Den bør heller ikke være svært gammel eller være produsert i Halden for at du kan ta den med. Igjen, det er historien knyttet til gjenstanden og hvorfor den er betydningsfull for deg som er viktig. En «fortelling» kan være en skrøne, en vits, en hendelse, en sang osv., knyttet til Halden på et eller annet vis.
Hvor stort eller smått?
Vi ber om at gjenstander som ikke kommer igjennom inngangsdøren til lokalene blir hjemme! Men ta gjerne med et foto av gjenstanden.
Hvorfor arrangerer så museet et dropp-inn museum i byen en høstdag i oktober?
Jo, først og fremst ønsker vi å skape en uformell arena hvor haldensere kan samtale om og dele historier og Historien. Vi ønsker også å invitere haldenserne inn i arbeidet med museets nye byhistoriske utstilling. Den blir laget i anledning Haldens 350 årsfeiring i 2015.
Hva skjer med gjenstanden eller fortellingen du har med deg?
Når du kommer til vårt dropp-inn museum blir du først bedt om å fylle ut et skjema med utfyllende opplysninger om det du har med deg. Så vil vi gjerne avfotografere gjenstanden. Det kan godt hende vi ber deg om å få ta opp fortellingen din på lydfil også! Etter det vil vi gjerne at du «stiller ut» det du har med deg på et langbord vi har satt opp. Og om du føler for det, kan du jo fortelle andre besøkende om det du har med deg og kanskje ta en titt på hva andre har med seg. Samtidig som du tar deg en kopp kaffe og smaker på det fortreffelige Korintersukkerbrødet vi serverer, bakt etter en 1800-talls oppskrift! Når du er fornøyd, tar du gjenstanden din og alle nye historiene med deg hjem igjen!
Fotoene av gjenstandene og deres historier vil bli til en digital utstilling som vises på Østfoldmuseenes hjemmeside (med din tillatelse). Den digitale utstillingen vil også vises i den nye byhistoriske utstillingen når den åpner i Øvre magasin 23. mai 2015.
Her er et eksempel på en gjenstand og den tidligere eierens fortelling om den. Giveren er en utflyttet haldenser, men båndspilleren forteller likevel flere historier om Halden.
“Min Tandberg T2″. Klikk for å spille av digital forelling.
Dropp innom, da vel?