Wegnerbrakka
Wegnerbrakka er opprinnelig bygget på Sundløkka i ca. 1850 som arbeiderbolig for Hafslund. Den inneholdt 12 leiligheter. Bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1989 og er nå satt i stand til møte-og festlokale for museet. Wegnerbrakka leies ut og har god plass til 80 personer.
Les mer om Wegnerbrakka
Middelalderhagen
Middelalderhagen ble anlagt i 1930. Hagen er bygd som kopi av en middelaldersk klosterhage, hvor urtebedene er lagt i fire firkantede bed, med en brønn i midten. I hagen er det plassert ut skilt med QR-koder, slik at alle med smarttelefon kan få frem bilder og informasjon om plantenes betydning i middelalderen og i dag.
Les mer om Middelalderhagen
Ruinparken
I denne parken ligger ruinene etter Nikolaskirken, trolig bygd av kong Øystein omkring 1115.
Les mer om Ruinparken
Snekkenes
Huset ble bygd i annen halvdel av 1700-tallet. Bygningen var brukseierbolig på Brekke i Rakkestad og ble senere sorenskrivergård. Snekkenes-bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1921 og var museets første bygning.
Les mer om Snekkenes
Ferjestan
Denne bygningen stammer fra Sollisundet i Tune og er bygd en gang mellom 1814 og 1822. Den tjente som bolig for fergemannen. I Ferjestan er det innredet en skolestue.
Bærbystua
Bygningen kommer fra Bærby i Rakkestad og var en vanlig hustype på en middels stor Østfold-gård på midten av 1700-tallet. Den ble flyttet til museet i 1938. Bygningen er tidstypisk innredet. I 2. etasje finnes et skomakerverksted.
Husmannsstua
Denne kommer fra Nesset på Hafslundsøy. Bygningen er fra midten av 1800-tallet og relativt stor til å være en husmannsstue.
Les mer om husmannsstua
Smia
Bygningen kommer fra Fuglevik på Kråkerøy og dateres til slutten av 1800-tallet. Smia var en nødvendighet på alle gårder og var gjerne et tømmerhus slik som dette.
Les mer om smia
Stabburet
Bygningen kommer fra Fløtta i Trøgstad og ble gitt som gave til museet av Gunnar Nilsen, “Stabbur-Nilsen”, i 1954. Stabburet hørte med til innhusene på gården og er en del av Østfoldtunet.
Les mer om stabburet
Kirkeby
Bygningen kommer fra Øymark og er Østfolds eldste registrerte trebygning. Den ble reist av presten Anders Christenssøn omkring 1660.
Les mer om Kirkeby
Oppgangssaga
De første oppgangssagene kom til Norge på 1500-tallet, og sagbruksdriften ble en viktig næring langs Glomma. Vannet ble ledet via et overfallshjul til et underløpshjul som drev rammen med sagbladet opp og ned. Denne oppgangssaga kommer fra Dahl i Hærland.
PS! Oppgangssaga er nå flyttet og midlertidig plassert ved barnas gård.
Aarslandstua
Opprinnelig fra Glengsgata hvor familien Aarsland drev gjestgiveri og høkeri. Huset er bygd omkring 1830 og påbygd like før 1850. Her fins butikk, kjøkken, gjestgiveri med skjenkestue, rom for tjenestejentene og “privaten”.
Les mer om Aarlandstua
Lagården
Denne bygningen er flyttet hit fra Sætre i Tune. Den er oppført på slutten av 1700-tallet og var helt fram til 1900-tallet tekket med halm.
Les mer om lagården
St. Olavs vold
Bygget som arbeiderbolig for Borregaard i 1840 etter engelsk mønster. Bygningen inneholdt tjue arbeiderleiligheter, og en av disse er bevart slik den så ut rundt 1900. Bygningen ble gitt som gave av A/S Borregaard. I dag er bygningen tømt og midlertidig stengt på grunn av omfattende bygningstekniske utbedringer.
Kantskjærerboligen
Denne boligen er fra 1890-årene og var opprinneligbolig for en kantskjærer på Borregaard. Huset har tidstypisk rominndeling og var i mange år brukt som vaktmesterbolig for Borgarsyssel Museum.
Les mer om Kantskjærerboligen
Olavskapellet
Kapellet er fra 1930 og bygd som en kopi av en middelalderkirke. Bygningen rommer museets middelaldersamling med Stenhoggerhall, Mariakapell, Våpenrom og Olavskapell. Olavskapellet blir mye brukt til vielser og ukentlige andakter i sommerhalvåret, ved siden av å fungere som lokale for foredrag, konserter og utstillinger.
Les mer om Olavskapellet
Administrasjonsbygget (tidligere utstilllingsbygg)
Bygget huset tidligere Borgarsyssel Museums utstillinger men er nå gjort om til et administrasjonsbygg for Østfoldmuseenes administrasjon, Borgarsyssel Museums administrasjon og Østfold fykles billedarkiv.
Les mer om administrasjonsbygget
![]()
Friluftsmuseet på Borgarsyssel Museum består av bygninger fra flere steder i Østfold. Klikk på punktene i kartet over for å lese mer om bygningene.
Borgarsyssel Museum ligger i Sarpsborg og ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter Nikolaskirken fra omkring 1115. Museet dokumenterer og formidler kulturhistorie fra hele Østfold fra middelalderen og fram til nå.
Borgarsyssel Museum har fylkesomfattende samlinger fra Østfold, og er et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.
Borgarsyssel Museum samarbeider tett med Olavsdagene og Sarpsborg 2016.
Hvor kommer bygningene på Borgarsyssel Museum fra?
Museet har ansvar for:
* 36 bygninger
* omkring 20 000 gjenstander
* 2 000 hyllemeter med privatarkiver
* mer enn 1 500 lydbånd
Besøksadresse:
Gamlebygata 8, 1721 Sarpsborg
Telefon sentralbord: 69115650
E-post: borgarsyssel@ostfoldmuseene.no
Åpningstider:
Sommersesong 2014: 22. juni -17. august; åpent alle dager kl. 12.00-17.00.
Kontortid: mandag til fredag kl 8-15.30, hele året, administrasjonsbygget, inngang i 1. etg fra Kirkegata.
Inngang:
Voksne (fra 18 år) kr. 40
Barn/ungdom/Barnas museumsstafett kr. 20 (gratis inngang for barn mellom 0 og 5 år)
Årskort kr 150,- gir adgang til alle våre avdelinger.
Omvisning utenom sesong: kontakt hilkro@ostfoldmuseene.no
Priser for omvisning i grupper opp til 20 personer:
Hverdager kl 09.00-16.00 kr 600,-
Hverdager etter kl 16.00, samt lørdag og søndag kr 1 200,-
For grupper over 20 personer dobles prisen fordi gruppen må fordeles på to omvisere.
Indigo Glassblåseri:
Åpningstid sommersesong: 15. juni- 15.august: onsdag-søndag 12.30 – 18.00.
Høst: 15. august – ut oktober: fredag – søndag13.00 – 18.00. Tirsdag – torsdag åpent etter avtale, kontakt Christine på tlf 99589459.
November og desember: onsdag – søndag 12.30 – 18.00
Januar og februar stengt.
www.indigo-glass.no