Utstillingen “Munchs Mødre” gir innblikk i Edvard Munchs tilhørighet i og tilknytning til Fredrikstad og Østfold. Gjennom ord, malerier og brev viser den hvilken betydning hans mor, Laura Cathrine Munch, og hans tante, Karen Bjølstad hadde i hans liv og kunst.
“Munchs Mødre” viser hvor betydningsfull hans “tante Karen” var, hvilken støtte hun var for ham og, ikke minst hvor viktig hun var for ham som modell til hans tidligere arbeider slik som i Det syke barn og Vaar.
Utstillingen viser ikke bare til Munchs egne verk, men også til tegninger og arbeider laget av hans mor og tante.
Gjennom Munchs Mødre får vi også ta del i moren og tantens barndom, giftemålet mellom moren Laura Cathrine og Christian Munch i Glemmen kirke i 1861, Edvard Munchs opphold på Hankø sommeren 1888 og hans besøk hos “Bedstefader” i Fredrikstad.
Utstillingen ble vist på Tøihuset, Gamlebyen Fredrikstad museum, og vil henge frem til 15. desember 2013.
Klikk på ikonene merket “+” i bildet under for å lese mer om utstillingselementene. Der det er mulig, kan du klikke deg videre for å se større bilder av tavlene.
![](http://ostfoldmuseene.no/files/munchs-modre-skisse.jpg)
Tavle 1: Morens, søsterens og tantens kunst
Morens, tantens og søsterens kunst. Til høyre ser vi en bunadsdukke sydd av Karen Bjølstad. Dukkene hennes ble solgt som suvenirer via Husfliden og Bennet Reisebureau. Flere av hennes dukker var med på en stor Kunstflidutstilling i Tyskland i 1909. Utlånt fra Norsk Folkemuseum.
Klikk på ikonene merket “+” på tavlen under for å vise større bilder.
![]()
Tilbake til oversikten ⇈
![](http://ostfoldmuseene.no/files/munchs-modre4.jpg)
Tavle 2: Fra Fredrikstad til Villa Punktum
Fra Fredrikstad til Villa Punktum. Nede til venstre ser vi et håndbrodert linnet som skal ha tilhørt Laura C Munch. Innlevert til Norsk Folkemuseum etter Inger Munchs død i 1952. Utlånt fra Norsk Folkemuseum.
Klikk på ikonene merket “+” på tavlen under for å vise større bilder.
![]()
Tilbake til oversikten ⇈
![](http://ostfoldmuseene.no/files/munchs-modre5.jpg)