Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum

$
0
0
Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly-Hansen samlingen

Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly Hansen-samlingen. Foto: Trine Gjøsund

På mandag ble en stor samling fra mossebedriften Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

Bjørg Holsvik, konservator ved Moss by- og industrimuseum kan fortelle at hele 56 gjenstander fra Helly Hansen-samlinga nå er lagt ut i Digitalt Museum. Samlingen består av  nyere Offshore seilertøy og det er stor sannsynlighet for at dette er klær du har sett før.

– Helly Hansen leverte offshore seilertøy til deltakerne i Jorden Rundt-seilasen Whitbread Round the World Race, Volvo Ocean Race og Seilasen Djuice. Dette er moderne, avanserte og superteknisk Offshore seilertøy laget til de «proffe seilerne», forteller Bjørg Holsvik.

Krevende arbeid på dugnad

Arbeidet med å registrere, merke og fotografere gjenstandene har blitt gjort på dugnad.  Museet kunne ikke sette hvem som helst på denne oppgaven.

– For å greie å registrere tekstilene, måtte vi hente inn kompetanse fra de som kjenner plaggene aller best. Vi har vært så heldige å få tidligere syersker fra Helly Hansens produktutviklingsavdeling og en tidligere ansatt fra markeds/eksportavdelingen med oss i registreringsarbeidet. På torsdagene har Brit Magda Ahlsen, Anne Eriksen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund frivillig møtt opp på museet og tatt for seg tekstil for tekstil.

Les også: Dyktige syersker i Moss.

Kvinnene har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på plagget, hvem som har designet det, datering m.m på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket og opplysningene overført til den det digitale registreringsprogrammet Primus. Jan Erik Olsen har lagt opplysningene inn i Primus. Trine Gjøsund har fotografert hver enkelt plagg.

– Arbeidet har vært en møysommelig og tidkrevende prosess, men nå ser vi konkrete resultater. I dag mandag 26. januar ligger hele 56 Offshoreplagg ute på Digitalt Museum.

Holsvik gir all ære til de frivillige som har bidratt.

– Arbeidet som våre frivillige har gjort er særdeles verdifullt for museet og byen Moss. Disse damene sitter på en kompetanse og nærhet til gjenstandene som ingen museumsansatte gjør. Vi får dokumentert tekstilene på en grundig måte og får fram ny informasjon.

Les også: Skrev bok om sine 49 år i Helly Hansen

Publikum kan bidra

At tekstilene nå er lagt ut på Digitalt Museum betyr at de blir tilgjengeliggjort for publikum. Bjørg Holsvik beskriver dette som veldig positivt.

– I praksis vil det si at historie-, design- og seilinteresserte i hele verden kan klikke seg inn og få informasjon om seilerplaggene i vår Helly Hansen-samling. På Digitalt Museum inviteres også publikum til å kommentere gjenstandene, komme med korrigeringer, nye opplysninger og personlige historier. Slik ligger det an til at Helly Hansens produkthistorie ytterligere dokumenteres.

Arbeidet fortsetter

De frivillige damene fra Helly Hansen har sagt seg villige til å fortsette arbeidet. I neste ledd av registreringsarbeidet er det etter all sannsynlighet Helly Hansens eldre tekstiler som skal registreres. Konservatoren har store ambisjoner for fremtiden til denne samlingen.

– Om fem år håper vi at hele tekstilsamlingen fra Helly Hansen kan være tilgjengelig på Digitalt Museum. Det er det konkrete målet. Vi skal heller ikke legge skjul på at vi også drømmer om å lage en fysisk utstilling med utgangspunkt i Helly Hansen-samlingen, men det er et spørsmål om økonomi.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

 

Seilerjakke laget til mannskapet ombord i seilbåten "Djuice Dragons" under seilasen "Volvo Ocean Race Round the World" 2001/2002. Foto: Trine Gjøsund Denne capsen ble benyttet av mannskapet ombord i seilbåten "Djuice Dragons" under seilasen "Volvo Ocean Race Round the World" 2001/2002. Foto: Trine Gjøsund Polsokk. Den ble brukt av Kaj Haagensen som var mannskap på seilbåten Berge Viking under seilasen Whitbread Round the World i 1982. Foto: Trine Gjøsund

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609