Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Ukas urt: Agurkurt

$
0
0


I hagekartet over kan du se hvor i Middelalderhagen urtene er plassert. Klikk på punktene for å lese mer om de ulike urtene. Klikk hvor som helst på utsiden av punktet for å lukke.

Ukas urt: Agurkurt

Agurkurt. Foto: Christine Lande

Agurkurt. Foto: Christine Lande

I serien Ukas urt kan du lese om urtene som finnes i Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum.Hagen ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. Sommeren 2014 gjorde gartner Christine Lande en formidabel jobb med å gjøre hagen ny etter “gammel” stil.Her kan du lære om hvordan urtene ble brukt i middelalderen og hvordan de brukes i dag.Abrodd

Agurkurt

Agurkurt – borago officinalis

Agurkurt er fra eldre tider kjent som et godt middel for hjertet. Henrik Harpestreng (død ca. 1244) omtaler urten som et hjertestyrkende middel og et middel mot hjertesorg. Han påsto at agurkurt blandet i vin kunne drive vekk tungsinn, og man ble glad. Også andre urtebokforfattere påpeker plantens evne til å glede hjertet, fjerne triste tanker og melankoli, og være til hjelp ved sorg og savn. Det sies også at inntak av agurkurt gir en mot. Undersøkelser som er foretatt viser at agurkurt stimulerer binyrene og får dem til å skille ut mer adrenalin, et hormon som påvirker motet.

Ha agurkurt i knapphullet når du går ut så unngår du å bli tatt av fanden. Drikk te av agurkurt og du får psykisk kraft. Uttrekk av blomsten i vin drikkes for å gi absolutt forglemmelse. Agurkurt skulle anbefales til innbilt syke, så kunne de ikke lenger klage over sin sykdom.

Kokt med honning og drukket beskytter den bryst, lunge og strupe mot alt som er skadelig.

Brukt som medisinplante virker agurkurt stoffskiftestimulerende, svettedrivende og urindrivende, og kan brukes til avgiftning av kroppen. Giftstoffene kan skilles ut både via huden og urinveiene. Urtete laget av agurkurt er blant annet blitt brukt for å rense huden for kviser og utslett, ved leddbetennelser og revmatisme, ved infeksjoner og for å dempe feber. Teen virker også slimløsende og åpner tette luftveier, derfor kan den være et aktuelt middel ved forkjølelse, influensa, sår hals og luftveisinfeksjoner. Slimstoffene i agurkurt kan lindre sårhet og irritasjon i hals og bronkier. En tilsvarende virkning kan den ha på urinveiene og fordøyelsen, og er derfor blitt anvendt ved magekatarr og irritabel tykktarm.

Både blad og blomster er rike på kalium og kalsium, og virker derfor blodrensende og styrkende. Når det gjelder urinveiene, virker planten dessuten betennelseshemmende og kan derfor være til hjelp ved blærekatarr.

Selv om friske blad kan virke irriterende på huden og gi utslett, kan et omslag av blad og blomster brukes mot hudlidelser som kløende og betent hud, sår og eksem. Omslag av urten på verkende ledd kan lindre leddbetennelse og urinsyregikt.


Vet du at du kan motta informasjon om urtene i Middelalderhagen, samt informasjon om resten av friluftsmuseet, direkte på din mobiltelefon når du besøker museet? Ta med deg telefonen og besøk m.mobilformidling.no. Naviger i innhold via kartet, ved å bla deg fram til museet i lista under “Velg museum” eller ved å skanne QR-koder på skilt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609