1700-tallet
Kommandant, oberstløytnant Niels Christian Hals ser tilbake på 1700-tallet
Øya Isegran hadde en ærerik fortid. På begynnelsen av 1700-tallet, da Den store nordiske krig herjet, brukte selveste admiral Peter Wessel Tordenskiold den som flåtebase. Her lå det runde festningstårnet fra salige general Cicignons tid. Det ble bygget et nytt fort, en tørr grav og et glacis. Alt sto klart i 1742 og dette skulle holde fienden på avstand. For øya var viktig for festningen. Her lå kornmøllene som skaffet mel til festningens soldater.
1200-tallet
En kvinne tenker på «sin» Alv
Midt i dette århundrede ble Alv Erlingsson født. Kong Magnus Lagabøtes tremenning. Selv ble han både baron og jarl. Alv spilte en viktig rolle under kaperkrigen.
1600-tallet
Et medlem av prestestanden ser tilbake på Lossens historie.
Den 22. desember 1717, la Lossen ut på konvoi fra Staværn. Det skulle hentes høy og korn hjem til magasinene her i Norge. Det var et forferdelig uvær – og konvoien ble splittet. På selveste julaften var været slik at “ingen Menneske kunne Regere seg”. Og Lossen klarte ikke å redde seg inn i Oslofjorden – vest for Søsterøyene.
Fregatten ble drevet over flere grunner, og master og baugspryd gikk over bord. Til sist sank fregatten i den lille bukta Stolen på Vesterøy. Av de 109 som var om bord – avled halvdelen av mannskapet.
1800-tallet
Dina Bing, gift med Andreas Bing forteller om Isegran på 1800-tallet.
Det var dårlig med mølledrift på Isegran mot midten og slutten av 1800-tallet. Etter at de svenske styrkene forlot Isegran i 1815, så ble det slutt med hele mølledriften, og de forfalt sterkt. Nesten hele området ble benyttet til trelasttomter.
1900-tallet
Isegran en vårdag i 1950. Båtbyggeren Alf Larsen forteller.
Bjarne Aas regnes sammen med de norske designerne Johan Anker og Colin Archer blant de viktigste båt- og yachtdesignerne av første halvdel av det 20. århundre.
I 1936 etablerte han sitt eget båtbyggeri på Isegran hvor han på det meste sysselsatte 60 medarbeidere.
IOD’en fra 1936 ble en umiddelbar suksess, og bare i 1937 leverte de 26 båter til Amerika. Hemmeligheten bak IOD’en, som Aas tok patent på, var at til forskjell fra meterbåter kunne bordgangene på IOD’en masseproduseres noe som var enormt tidsbe
Øya Isegran oser av historie der den ligger nydelig til i Glommas løp mellom Gamlebyen og Kråkerøy i Fredrikstad. I kartet over har vi samlet fem korte videobaserte historier. Hver av historiene har tilhørlighet på øya og er plassert i hvert sitt århundre – 1200-tallet, 1600-tallet, 1700-tallet, 1800-tallet og 1900-tallet.
Klikk på ansiktene i kartet for å åpne videovinduet. Klikk deretter på kartet utenfor videovinduet for å lukke.
Isegran
Isegran blir første gang nevnt i historien allerede på 1200-tallet, da den beryktede jarlen Alv Erlingsson holdt til på denne grandiose øya, han skal også ha bygd en borg på øya. Isegran Fort (1600-tallet) var ment å beskytte elveløpet, og fram til 1680 var Isegran Norges eneste orlogsstasjon.
Isegranhuset, også kalt “Det Gule Huset” og “Empirehuset” ble oppført i 1730, på tuftene av den gamle vaktstua på Isegran.
Isegranhuset anses å være en av Østfolds aller eldste stående trebygning, og er av stor kulturell verdi. De unike dekorerte veggpanelene i dagligstuen stammer fra 1740-tallet. Isegranhuset ligger vakkert til helt nede ved elven ved møllehjulet, ytterst på Isegran.
Renessansehagen utenfor Isegranhuset ble påbegynt restaurert i 1985 og holdes vedlike hvert år takket være en fantastisk dugnadsinnsats. Renessansehagen har lenge vært et populært sted for vielser og fotografering.
Bygningene på Isegran eies i dag av Fredrikstad Kommune og forvaltes av Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum.
Ønsker du å leie et lokale? Hold ditt arrangement i historiske omgivelser på Isegran.