Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Museum søker regntøy og fritidsplagg

$
0
0

 

Konservator Bjørg Holsvik med museets frivillige Helly Hansen-gruppe fra venstre: Janne Hansen, Kari Brinchmann, Brit Magda Ahlsen og Anne Bergersen. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Konservator Bjørg Holsvik med museets frivillige Helly Hansen-gruppe fra venstre: Janne Hansen, Kari Brinchmann, Brit Magda Ahlsen og Anne Bergersen. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Har du gamle regnklær eller fritidsplagg fra Helly Hansen? Kanskje henger det noe i kjellerboden eller på hytta? For Moss by- og industrimuseum er dette ekstra verdifullt. Sammen med tidligere ansatte fra bedriften arbeides det for fullt med å dokumentere firmaets produkthistorie, og til sommeren blir det utstilling.

Utstillingen som åpner den 14. juni har fått navnet Gateplagg og vil vise kjente moteklassikere fra Helly Hansen i perioden 1950 og fram til i dag.

Felles for flere av plaggene er at de primært ble designet som spesialplagg som regntøy, sjø- og seilertøy etc., men ble populære i større/mindre ungdomsmiljøer eller for folk flest.

En del produkter ble også bevisst utformet som trendy moteplagg rettet mot bestemte målgrupper. I utstillingen vil publikum møte flere klassikere som Kelly Coaten og den røde og hvite Berge Viking Seilerjakka, men det vil også dukke opp flere fargerike overraskelser. Et mål med utstillingen er at den skal gi et lite innblikk i hvilke mekanismer som spiller inn for at et produkt blir et moteplagg.

Janne Hansen og Brit Magda Ahlsen i full gang med forberedelsene til årets sommerutstilling. Foto: Terje Holm / Moss Avis.

Janne Hansen og Brit Magda Ahlsen i full gang med forberedelsene til årets sommerutstilling. Foto: Terje Holm / Moss Avis.

Et møysommelig registreringsarbeid utført av fem dedikerte, frivillige kvinner danner grunnlaget for plaggene som er valgt ut. Alle har de tidligere arbeidet ved Helly Hansen og har solid spisskompetanse i faget. Anne Bergersen, Brit Magda Ahlsen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på hvert enkelt plagg, hvem som har designet det, datering m.m. på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket, fotografert. Alle opplysningene har så blitt overført til den digitale registreringsdatabasen Primus.

Selv om Helly Hansen-samlingen i Moss omfatter nærmere 300 tekstiler, har registreringsarbeidet avdekket at noen viktige klassikere mangler. Disse er det viktig for oss å få samlet inn. Helly Hansen var en solid bedrift og arbeidsplass i byen, samtidig var firmaet som den største produsent av regn- og fritidstøy dominerende på det norske markedet, og ikke minst blant landets mest internasjonalt kjente varemerker. Se også Moss på motekartet, artikkel i Moss Avis: http://www.moss-avis.no/Moss_p__motekartet-5-67-68504.html

Til utstillingen og samlingen er museet spesielt på jakt etter plaggene som er avbildet, men har du andre, så ta kontakt med oss og vi gjør en vurdering. Om du har en personlig historie knyttet til plaggets bruk er vi også gjerne interessert i denne.

Kontakt konservator Bjørg Holsvik, tlf. 90646474, e-post: bjohol@ostfoldmuseene.no

Her er plaggene vi er på jakt etter:

Etterlyses! L-053 Kelly Long Coat fra 1950-60-årene. Foto av plakat fra Helly Hansen-samlingen ved Moss by- og industrimuseum. Etterlyses! Sneppert Coat i Linox-kvalitet. Foto fra Helly Hansens klipparkiv / Moss by- og industrimuseum Etterlyses! U-380 Allværsjakke med bukse lansert på midten av 1970-tallet ble et populært hverdagsplagg over flere tiår. Foto fra HH-Nytt Nr. 4/86 / Moss by- og industrimuseum. Etterlyses G-353 seilerjakke fra 1993. Foto fra Helly Hansen Seagear 1993 / Moss by- og industrimuseum. Etterlyses! seilerjakka U-205 ble et populært gateplagg blant annet i USA fra 1995.Foto fra katalogen Sea Gir 1995 / Moss by- og industrimuseum. Etterlyses! S-800 Boblejakka slo godt an som gateplagg i ungdomsmiljø i USA. Foto fra katalogen Helly Hansen Winter `97 / Moss by- og industrimuseum. Den oransje skogsarbeidertrøya var et arbeidsplagg, men ble også et populært gateplagg på landsbygda i Sverige. Fot fra brosjyren Helly Hansen - En presentasjon. Utgitt i 1980 / Moss by- og industrimuseum

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609