Langåpent
Sommeren 2015 – sommeren 2017, Tøihuset i Gamlebyen, Fredrikstad Museum
I utstillingen “Langåpent”, i museets første etasje, gir vi et historisk tilbakeblikk på tidlige klesforretninger i Fredrikstad Sentrum. Vi ser på overgangen fra skreddersøm til masseproduserte varer, og hva dette har hatt å si for bedriftene, for kundene og for byen.
Vi setter søkelys på en del dagsaktuelle problemstillinger knyttet til tekstilindustrien. Dårlige arbeidsvilkår og svært lave lønninger er en del av industriens bakside, men også et økende forbruk som fører til miljøbelastninger. Og i lys av en dagsaktuell veskedebatt – hva er prisen av en logo?
![](http://ostfoldmuseene.no/files/%C3%98stfolds-vakre-bunader-150x150.jpg)
Vandreutstilling: “Østfolds vakre bunader”. Utstillingen vandrer Østfold rundt fra mars til september 2015.
Vandreutstilling: Østfolds vakre bunader
Moss by- og industrimuseum 29.3 – 3.5, Fredrikstad Museum 5.5 – 27.5, Borgarsyssel Museum 28.5-22.6, Haldenvassdragets Kanalmuseum 23.6-12.7, Halden historiske Samlinger 14.7-10.8 og Folkenborg Museum 25.8-14.9.
Utstillingen bygger på den store draktregistreringen som startet opp i 1998, der organisasjonene i samarbeid med Husflidskonsulenten i Østfold registrerte i alt 575 plagg fra fylket.
Draktregistreringen har munnet ut i to nye rekonstruerte bunader; Herregårdbunad for kvinner, og Smaalenenes Mannsbunad. Disse to, samt flere andre bunader og drakter og en vakker Sølv Brudekrone fra ca. 1765 kan oppleves i utstillingen.
Vi, de privelegerte?
23.5 – ? Halden historiske Samlinger, Fredriksten festning, Østre kurtine og Øvre magasin
23. mai kl. 12.00 åpner Halden historiske Samlingers nye utstilling “Vi, de privelegerte?” i Østre kurtine og Øvre magasin på Fredriksten festning.
Utstillingen er FOR, OM og AV Haldens befolkning og er museets utstilling i forbindelse med Halden bys 350 års jubileum.
Odd Skullerud og Anne Langsholt Apaydinli
31. mai – 14. juni på Folkenborg Museum
Anne Langsholt Apaydinli flyttet som barn med familien sin fra Norge til USA. Sammen med ektemannen Odd Skullerud stille de ut sine verk på Folkenborg Museum i en salgsutstilling.
I Østen stiger Japan opp
Søndag 31.mai: kl 12.00 – 16.00. Fra og med søndag 7. juni; søndager og onsdager kl. 12.00 – 16.00 – frem til og med søndag 30. august. Elingaard herregård.
Sommerens utstilling på Elingaard Herregård er «I Østen stiger Japan opp» og er en utstilling som vil vise ulike sider av japansk kultur bl.a gjennom tresnitt, porselen, musikk, blomsterdekorasjoner; ikebana, lakkarbeider og kimonoer. Den kulturhistoriske utstillingen følges av en fotoutstilling av Anne-Stine Johnsbråten – med tittelen «Good Wife, Wise Mother – Women in Japan».
Utstilling av hestekjøretøy
Fast utstilling på Folkenborg Museum
Folkenborg viser et stort mangfold hestekjøretøy, som et av få museer i landet. Museets samling av personkjøretøyer inneholder et bredt spekter av typer for sommer- og vinterbruk. I utstillingene i Museumslåven og i Vognhuset kan man blant annet se mylord, karjol, wagonette, kupé, gigg, kjøkkenvogn og landauer, i tillegg til forskjellige sledetyper.
Fra Moss Jernverk til Peterson Moss
Fast utstilling Verket 20, Moss by- og industrimuseum
I den gamle arbeiderboligen kan du oppleve tidsreisen FRA MOSS JERNVERK TIL PETERSON MOSS og få innføring i dagligliv, arbeidet og industrien gjennom 300 år. I dag er røyken fra pipene borte, området har fått navnet Verket Moss, og det blir lagt planer for en ny bydel.
Østfold 1814-1914. Fotoustilling Smaalenenes Amt
Temporær utstilling 13.10.2014 – 1.6.2015, Moss by- og industrimuseum
2014 ble Grunnlovsjubileet feiret for andre gang. Østfold fylkes billedarkiv vil med fotografier vise hva den første 100-årsfeiringen av grunnloven i 1914 la vekt på. Hvordan var det å bo og leve i Østfold i 1914?
Funkis i Moss
Fast utstilling, Moss by- og industrimuseum
Utstillingen bygger på et spennende utstillingskonsept fra mellomkrigstidens Tyskland. Det var spesialdesignet for å vise den moderne abstrakte, nonfigurative kunsten. Vi har gjenskapt det abstrakte arkitekturkabinettet.
Varm og kald ende, Moss Glasværk 1898 – 1999
Fast utstilling, Moss by- og industrimuseum
Utstillingen fokuserer på menneskene som skapte verdiene på Moss Glasværk. De personlige minnene og historiene bærer denne utstillingen. Vi prøver å se 100 års drift på glassverket gjennom øynene til dem som jobbet og levde sine liv der.
Vårt daglige brød
Fast utstilling, Moss by- og industrimuseum
Denne utstillingen, som åpnet sommeren 2001, viser glimt fra den stolte mølleindustrien i Moss. I utstillingen er det installasjoner som møllespill, transportbånd, sikter og hånd kverner som er spesielt tilrettelagt for barn.
Moss jernverk
Fast utstilling, Moss by- og industrimuseum
Gamle jernovner er blitt mote. Jernverkene og den første norske industrialiseringen for 250 år siden kommer igjen i fokus, og bilthuggerne som laget formene til ovnsplatene får sin rensessanse. På Borgarsyssel Museum har de flere Mosseovner og noen enkle ovnsplater.
Cellulose og papir
Fast utstilling, Moss by- og industrimuseum
Cellulose produksjonen i Moss, med den da nyutviklede sulfatprosessen, startet I 1883. I 1898 kom papirproduksjonen i gang. Temautstillingen er et samarbeid mellom Peterson Linerboard og museet, og gir et innblikk i moderne cellulose- og papirproduksjon.
Ballen går
Fast utstilling, Fotballmuseet avdeling Fredrikstad Museum
Skrubbsår på knærne? Fotballmuseet, avd. Fredrikstad åpnet høsten 2007 i illustrerende omgivelser på Nye Fredrikstad Stadion. Utstillingen “Ballen går” viser fotballsportens kulturhistorie i Norge, både gjennom gjenstander og en rekke interaktive overraskelser
Hvalers stenindustri
Fast utstilling, Kystmuseet Hvaler
Utstillingene på låven viser tablåer fra miljøet rundt fiskerbonden på Hvaler tidlig i forrige århundre. På Hvaler livnærte man seg både av havet og jorden.
Sjøbua
Fast utstilling, Kystmuseet Hvaler
Det mest påfallende trekket ved kulturlandskapet langs kysten er sjøbuene. I utstillingen er det innredet en sjøbu der en av giverne selv har plassert gjenstandene omtrent slik de sto i hans egen bu.
Skomakerverksted og snekkerbod
Fast utstilling, Kystmuseet Hvaler
Sko var både dyrt og vanskelig å lage. Om sommeren gikk derfor de fleste barna uten sko, og mange voksne brukte ”trebånnær”. De var slitesterke og billige å fremstille.