Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Skolehagen på Folkenborg

$
0
0
Kjøkkenhagen 20. august. Foto: Hilde Lauvland

Skolehagen i august 2013. Foto: Hilde Lauvland

Gjøre naturfag! Økologisk skolehage og praktisk undervisning for bærekraftig utvikling.

På Folkenborg museum har vi en skolehage som drives av elever og lærere på Mysen skole. Elevene bearbeider jorda, lager fine plantefelt, sår og planter. Leder for prosjektet er lærer Kari Mette Heller. Skolehagen er en del av Den naturlige skolesekken.

Den naturlige skolesekken ble startet opp i 2009 som et nasjonalt samarbeidsprosjekt mellom Kunnskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Målet er at skolene skal utarbeide tverr-/flerfaglig undervisning, som tar i bruk andre læringsarenaer, samarbeider med eksterne aktører og fremmer undervisning for bærekraftig utvikling. Prosjektet skal bidra til at barn og unge gjennom opplæringen får bevissthet om bærekraftig utvikling, klodens miljøutfordringer og økt miljøengasjement.

Naturens kretsløp er langsomme sett i barns perspektiv. Det er derfor utfordrende å vise elevene at våre valg nå får konsekvenser for kloden på sikt. Ved å så, dyrke, høste, spise vekstene og kompostere avfallet, får elevene praktisk erfaring med naturens kretsløp.

Kjøkkenhagen 20. august. Foto: Hilde Lauvland

I skolehagen dyrker elevene fram vekster som blir brukt til matlaging på skolen. Foto: Hilde Lauvland

Aktiviteter i Den naturlige skolesekken skal bidra til å sette de neste generasjoner i stand til å forstå, mestre og bidra til løsninger på dagens og framtidas mange miljøproblemer. Bruk av grunnleggende ferdigheter i læringsprosessene skal vektlegges, og utforskende arbeidsmåter skal være en viktig måte å arbeide på. En viktig del av arbeidet er å bruke et utvidet læringsrom i opplæringen, slik at det som skjer i klasserommet er nært relatert til den virkelige verden utenfor. Utdanning for bærekraftig utvikling handler om at undervisningen tilrettelegges slik at elevenes kunnskap og ferdigheter utvikles. Dette er et kjernepunkt i all utdanning for bærekraftig utvikling.

Det overordnede målet er å stimulere elevene til ansvarlig og aktiv deltaking som kan utvikle elevenes kompetanser for en bærekraftig verden i endring. Utforskende undervisning er en måte å inkludere elevene som aktive deltakere både teoretisk og praktisk, slik at de ikke bare får kunnskap om, men også kan utvikle holdninger som er nødvendige for å oppnå handlingskompetanse for bærekraftig utvikling. Mennesker som lever både nå og i framtiden skal få dekket sine behov.

Elevene på 5. trinn på Mysen skole har innledningsvis teori på skolen før vekstsesongen. De tar jordprøver som blir sendt til analyse, og sjekker pH-verdi i jorda. På den måten kan man vite hva slags tilskudd jorda trenger. Dyrkingen foregår helt uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Det blir brukt naturkompost fra en lokal produsent i Eidsberg.

Foto: Ingrid Brødholt

Hagen blir planlagt og frø bestilt før elevene sår, planter og steller i hagen på våren. Foto: Ingrid Brødholt

Hagen blir planlagt og frø bestilt før elevene sår, planter og steller i hagen på våren. De lager mat av ugras (brennesle og skvallerkål) og urter fra hagen. Når sommeren er over og de begynner på 6. trinn, blir grønnsakene høstet og tatt med til skolekjøkkenet. Noen av vekstene blir smakt på med en gang de blir høstet. Avfallet på skolen blir kildesortert, og matavfallet kompostert. Ferdig kompost blir brukt til dyrking.

Under arbeidet i skolehagen dukker det opp mange ting elevene undrer seg over. Mange elever har ingen erfaring med dyrking av mat, og har mange spørsmål knyttet til matproduksjon og kretsløp. Gjennom en vekstsesong i hagen får elevene svar på mye av det de lurte på, og de opplever at det er rom for å observere, undersøke og stille spørsmål.

Ved å dyrke egen mat og eksperimentere på forskjellige vis både i klasserommet og i skolehagen på Folkenborg, får elevene oppleve og utvikle forståelse for naturens mekanismer og kretsløp. Her på museet gleder vi oss til årets 5. klassinger kommer, og vi ser med glede fram til at det begynner å spire og gro i hagen.

 

Les mer om den naturlige skolesekken og praktisk undervisning for bærekraftig utvikling her: http://www.naturfagsenteret.no/binfil/download2.php?tid=2091872


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609