Når ble Mossefossen tatt i bruk som energikilde?
Hvordan fungerer en vannturbin og en mekanisk maskin?
Dette er spørsmål som tas opp i omvisningen ”Fra kvernkall til kraftverk”.
Det elevene lærer på vandringen kan knyttes til Læreplan i naturfag – Teknologi/Fenomener og stoffer – der en av målsetningene er å vise noen energikilder før og nå, dernest å beskrive konsekvensene bruken av disse har for miljøet lokalt og globalt.
På museet, som er lokalisert i de gamle møllene, får elevene utforske turbin- og maskinrommet. Vannturbinen, den mekaniske møllemaskinen og generatoren som produserte elektrisk lys til møllebygningen, er alle deler av den opprinnelige mølla. Vi studerer hvordan en turbin virker og hvordan en mekanisk maskin omgjør kraft til arbeid. Elevene får dessuten komme inn i det gamle vannverket for å se det eneste gjenværende skovlhjulet i Mossefossen.
I etterkant av omvisningen løser elevene oppgaver museet har utarbeidet om kvernkallen, mølla, oppgangssaga, turbinen, generatoren og mekaniske maskiner. Med dette heftet ønsker vi å knytte teknologien direkte til lokal historie og til museumsbygningen, Kloster Mølle fra ca 1900.
Det er en fordel om elevene har lært litt om vannenergi, mekanisk arbeid og elektrisk energi før besøket.
Matpause i museet
I forbindelse med besøket har elevene anledning til å ta matpausen i museets møterom, men dette må avklares på forhånd. Spising og drikking i utstillingene er ikke lov.
Fra kvernkall til Kraftverk |
Nivå: 7. trinn.Hvor: Moss by – og industrimuseumTilgjengelig: På forespørsel. Varighet: 45 minKapasitet: 20 elever av gangen.Fag: SamfunnsfagKontakt: Trine Gjøsundtrigjo@ostfoldmuseene.no47977766 / 48067270Pris: Gratis
|