Utstillingen «Moss 1937» ble arrangert i forbindelse med Moss Handelsstands Forenings 50 års feiring. Fabrikkeier konsul Helly Hansen var formann i jubileumskomiteen. Utstillingen gikk av stabelen i perioden 9. juni til 29. august 1937 og hadde 300 000 besøkende! Utstillingsområdet var på Skarmyra ved Bytårnet i Moss, og utstillingen ble åpnet av Kong Haakon 7.
I 2017 er det 80 år siden denne store begivenheten, og Moss by- og industrimuseum tar sikte på en markering av jubileet. Vi har derfor dannet en informantgruppe bestående av folk som besøkte utstillingen, og som vil fortelle oss hva de husker av spennende opplevelser fra Skarmyra sommeren 1937.
Mandag 29. juni var «gutta» på befaring ved Bytårnet sammen med Bengt Øivind Eriksen som er primus motor og hjelpende hånd i prosjektet. Praten gikk livlig og minnene strømmet på!
Den eldste av «gutta», Trygve Andreassen, var 13 år da utstillingen pågikk. Som tenåring var han naturlig nok, som han selv sier, mest opptatt av å se på jentene! Herman Arne Flø Vogl var 9 år, Lorentz Asbjørn Eriksen var 7 år og Egil Thømt var 6 år da utstillingen pågikk. Alle husker hvordan utstillingsområdet var organisert med inndeling i fornøyelsesparken som lå øst for tårnet, der barnehagen er i dag, den store utstillingsavdelingen med festplass og scene på Sandløkka og restauranten som lå omtrent der hvor Bytårnet skole ligger.
På restauranten ble mosseprinsessen kåret sammen med ternene sine. En av «kara» husker spesielt en av ternene, som siden gikk under navnet «Kari Terna». Det var ellers fornøyelsesavdelingen med «Miss Quincy» som gjorde mest inntrykk! Det var satt opp en stige mot en høy stang på ca. 11 meter. På toppen herfra stupte hun rett ned i et kar som ikke var stort mer enn 5 meter i diameter. Det var heller ikke særlig dypt fordi hun kom raskt opp igjen! Det var trukket en duk over karet, og det ble helt bensin ned i og tent på slik at hun hoppet gjennom et hav av flammer! Dette forgikk hver kveld, og broren hennes var utroper. Alle har hørt at hun omkom ved et stunt ikke så lenge etter sin opptreden i Moss.
Lorentz forteller at han hadde to eldre brødre som jobbet på utstillingen, derfor fikk han partoutkort og kom gratis inn. Han var speilet interessert i teaterfremvisningene der, og det var ikke rart da han er nevøen til selveste «Tante Rosa» som drev Moss barneteater i en årrekke. Egil forteller at han under utstillingen ofte var på besøk hos onkel og tante som bodde på toppen av Malakoff. Her satt han ved vinduet og fulgte med det som skjedde på utstillingsområdet. Trygve forteller at han i tillegg til å se på jentene lagde et lite utvalg «piratkopier» av utstillingspinsen «Fugl Føniks» som han solgte for 25 øre! Nærmeste nabo til utstillingen, Herman Arne, forteller meg, med nøyaktig presisjon, hvor de enkelte avdelingene lå, og at hovedinngangen til utstillingen var på krysset mellom Skolegaten og Markveien. Flaggstenger stod på hver side av veien inn fra den store blodbøken ved kirkegården.
Flere glimt fra Mosseutstillingen er å se i Moss by- og industrimuseum og kan leses om i katalogen om «funkis i moss» som er i salg i museumsbutikken.
Camilla Gjendem 2. juli 2015