![I Middelalderhagen er det plassert ut skilt med QR-koder for alle urtene. Ved å skanne disse får man lese om urtenes bruk i nåtiden og i middelalderen. Foto: Espen Nordenhaug](http://ostfoldmuseene.no/files/skann-qr-kode-urtehagen-foto-nordenhaug-590x337.jpg)
I Middelalderhagen er det plassert ut skilt med QR-koder for alle urtene. Ved å skanne disse får man lese om urtenes bruk i nåtiden og i middelalderen. Foto: Espen Nordenhaug
Vi ønsker å gjøre Middelalderhagen, dens planter og kunnskap om disse, mer tilgjengelig for publikum. Et av tiltakene er vårt “minileksikon” tilgjengelig på mobiltelefon mens du besøker urtehagen. Det tar for seg omlag 50 av urtene du kan finne i vår urtehage.
Her kan du lese og lære om de forskjellige plantene, hva de ble brukt til i middelalderen, overtro knyttet til dem, og også hva de evtentuelt kan brukes til nå i moderne tid.
Slik gjør du
I sommerhalvåret kan du skanne QR-koder på planteskiltene med din smarttelefon for å få tekst og bilder om hver enkelt plante. Du kan benytte en hvilken som helst gratis QR-leser tilgjengelig via enten App Store eller Google Play – eksempelvis i-Nigma til iPhone eller Barcode Scanner til Android. Ønsker du ikke å benytte en QR-leser? Da kan du enkelt navigere deg fram til innholdet ved å besøke m.mobilformidling.no i nettleseren på telefonen din.
Hele oversikten er gjort tilgjenglig på nett via en hvilken som helst enhet.
Om middelalderhagen
På den kulturhistoriske utstilling i anledning Olavsjubileet i Sarpsborg 1930 ble det plantet en urtehage med de urter som er nevnt i heftet «Den gamle urtegaard», heftet ble trykt i samme anledning og på samme tid. Det originale heftet kan fortsatt kjøpes i museumsbutikken på Borgarsyssel Museum.
Middelalderhagen ligger som en forgård til Olavskapellet, og har hatt oppunder 100 forskjellige urter og planter på det meste.
Inspirert av gamle bilder fra da hagen ble anlagt i 1930, ble det sommeren 2013 lagt stenkanter rundt de fire urtebedene, slik det opprinnelig var. Disse stenkantene hadde forsvunnet gjennom årenes løp, sannsynligvis for å gjøre bedene noe større.
![](http://ostfoldmuseene.no/files/urtehagen-etter.jpg)
Dra i håndtaket for å se middelalderhagen i 1930/2014
I middelalderhagen kan du også lukte og kjenne på plantene – og gjerne spørre gartneren som jobber i hagen.
Velkommen inn, ta et grønt steg bakover i tiden.