En tirsdag i januar dro Christine Lande og undertegnede til vårt store felles magasin på Trollull. Vi skulle lete etter Borgarsyssel Museums gamle arkiv, som nå oppbevares der. Grunnen til at arkivet er plassert der, er at Administrasjonshuset på Borgarsyssel Museum er under oppussing, og dermed måtte tømmes. Arkivet skal flyttes tilbake, men vi kunne ikke vente til det skjer. Christine jobber som gartner på Borgarsyssel, og skal skrive en artikkel om middelalderhagen til museets årbok.
Middelalderhagen er under renovering, og Christine ble forespurt om å skrive en artikkel om jobben hun nå gjør der. Men, som en god museumsmedarbeider hun er, måtte hun sjekke kildene. Da jeg i sin tid pakket ned arkivet før det ble kjørt til Trollull, tenkte vi at jeg burde bli med for hjelpe Christine med å finne de dokumentene hun trenger.
På Trollull ble vi godt mottatt av Kristine Draugedalen og Terje Klemmetsrud, de viste oss hvilke soner som er rene og hvordan vi skulle forholde oss til det. Vårt arkiv var inni ren sone, så vi måtte ha på skobeskyttelse, og vi ble sluset inn til arkivet. Nå var vi endelig klar til å lete etter dokumenter som omhandler middelalderhagen, eller klosterhagen, som den ble kalt tidligere.
Christine var spesielt ute etter hvem som først ønsket å opprette hagen, og hvem stod for arbeidet, både ved opprettelsen og senere. Men, hvordan finne det? Her stod 8 paller og til sammen 80 esker. Heldigvis ble det laget en pakkeliste ved nedpakkingen, så vi visste at vi skulle ha eske 1, 2 og 3 i pall 1. De stod selvsagt helt innerst!
Vel, vi fikk fram de rette eskene, og her var det mye gull å finne. Helst skulle vi hatt flere uker tilgjengelig for å lese gjennom alle dokumentene, men det hadde vi dessverre ikke. Vi skulle lete etter dokumenter omhandlende klosterhagen, i dag Middelalderhagen, slik at Christine fikk de til sin artikkel. Og vi fant, vi fant; dokumenter som forteller om Fru generaldirektør Wessel som fikk i gang arbeidet med hagen, hvordan den senere forfalt, og hvordan man fikk hjelp til å plante nye urter på 50-tallet. Men for å lese om dette, må du vente på Borgarsyssel Museums årbok nr. 9 som blir utgitt i løpet av høsten 2014.
Turen til Trollull var dermed en suksess, arkivet var godt ivaretatt der, og vi fant alt vi var ute etter. Christine er nå i gang med sin artikkel, og til sommeren kan alle komme innom Middelalderhagen og se på jobben hun har gjort der.
Siw Nordgård