Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Carsten Tank og Rød Herregård

$
0
0
ød Herregård. Foto: De Ankerske samlinger/Rød Herregård

Rød Herregård. Foto: De Ankerske samlinger/Rød Herregård

Denne artikkelen er skrevet i anledning markeringen av grunnlovsjubileet og er hentet fra vårt interaktive kart på ostfold1814.no

Rød Herregård er en innholdsrik kulturperle, med over 300 års historie. Den var eid og bebodd av familiene Tank og Anker fra 1733 til 1961, da anlegget ble stiftelse og museum. Hovedbygningen vises med sitt autentiske innbo som møbler, kunst, jakttrofeer og en stor våpensamling.

Rød Herregård var en viktig lokal og nasjonal arena, med gjester og forretningsforbindelser fra inn – og utland. Rød Herregård var en viktig arena for det politiske og diplomatiske spillet i 1814. Statsråd Carsten Tank brukte sitt hjem og arbeidssted som møteplass. Både den norske regenten Christian Frederik og den svenske kronprins Carl Johan var gjester her, sammen med en rekke andre prominente personer.

Hageanlegget ligger i hellinga ned mot Iddefjorden. Hagen ble anlagt som en stor barokkhage, og siden utvidet med en engelsk landskapshage rundt. Her finnes en åttekantet paviljong fra 1756, en hasselallé og en lindetunnel. Her er storvokste edelløvtrær, dammer, bjørnegotte, eremitthytte, saluttbatteri og gravsted. Hagen er et populært samlingssted, og alltid åpen for publikum.

Se bilder fra hageanlegget på Rød Herregård på ostfold1814.no.

Carsten Tank

Carsten Tank ©Fri – fri lisens

Carsten Tank ©Fri – fri lisens

Carsten Tank (1766 – 1832) var godseier, forretningsmann og rikspolitiker. Han var aktiv på mange ulike arenaer i regjeringen, på Stortinget, på sentrale møter og i kulissene.  Han deltok på notabelmøtet på Eidsvoll 16. februar 1814 og ble medlem i Christian Frederiks regjering i mars 1814 som en av to ledere i Finansdepartementet.

Tank søkte avskjed fra regjeringen i mai og fratrådte i juli. I begynnelsen av august 1814 var han Karl Johans utsending, og overbrakte den svenske kronprinsens tilbud om våpenhvile til Christian Frederik.

Tank var Stortingsrepresentant 1815–16 og 1821–22, stortingspresident 1821. Etter den økonomiske krisen i 1820-årene måtte han i 1829 oppgi sitt bo. Svigersønnen P. M. Anker d.e. kjøpte mange av eiendommene, og Carsten Tank ble boende på Rød herregård til sin død.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609