Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Prøvegravning på den planlagte “KRAKA-tomta”

$
0
0
Trond engen fra NIKU under prøvegraving hvor fundamentet til tårnet i KRAKA, foto: Hege Hauge Tofte Gravehjelp for NIKU under prøvegraving i fundamentet til tårnet, KRAKA, foto: Hege Hauge Tofte

Sist uke utførte arkeologen Trond Engen fra NIKU prøvegraving på Borgarsyssel Museum. Vi undersøker grunnen til det nye formidlingsbygget, KRAKA. Prøveutgravingen er en del av prosessen for å klargjøre tomta og realisere byggeplanene. Nå venter vi spent på rapporten fra NIKU, men vi kan alt nå vise et av resultatene; en krittpipe. Krittpipa er trolig mer enn 200 år gammel, men altså ikke av de eldste. Krittpipa er i perfekt stand, og den ble funnet hvor fundamentet til tårnet i KRAKA kan komme til å ligge.

En krittpipe er en tobakkspipe som er laget av lite jernholdig leire, noe som gjør at den blir hvit under brenning. Krittpipene var de første tobakkspipene som ble tatt i bruk i Europa. De var svært billige i produksjon, og ble derfor laget i store mengder. Krittpipene var særlig populære på 16- og 1700-tallet, og mange av dem ble produsert i Gouda i Nederland. «Stilken» under pipehodet ble ofte stemplet, slik at man i dag kan spore opp den enkelte krittpipemakeren. Krittpipene knuser imidlertid lett, og det er derfor man i dag som oftest bare finner deler av pipene bevart.

  • Visste du at krittpiper fortsatt er i salg?
  • Visste du at det også har vært en krittpipefabrikk her i Østfold? Fabrikken lå på Larkollen, og ble startet opp av Christopher Bocklum i 1768/69. Borgarsyssel Museum har flere esker med utgravningsmateriale fra denne fabrikktomten.

Se Digitalt Museum for flere foto av krittpiper:

http://digitaltmuseum.no/things/krittpipehode-havnefunn/AAK/AAM.13077.?query=krittpipe&js=1&search_context=1&page=6&count=128&pos=122

Tekst: Mona Beate Buckholm Vattekar

Kilde:

Wikipedia.com

Snl.no

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609