Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

Ukas urt: Abrodd

$
0
0


I hagekartet over kan du se hvor i Middelalderhagen urtene er plassert. Klikk på punktene for å lese mer om de ulike urtene.

Ukas urt: Abrodd

Abrodd. Foto: Christine Lande

Abrodd. Foto: Christine Lande

Bruk i middelalderen:
  • - Lindrer verk, forkjølelse, astma og hoste. Kan benyttes som motgift og driver bort huggorm. God for den som taler i søvne og kan hjelpe mot “galskap”. Den skal også kunne øke seksuelle lyster, bedre hukommelsen og som middel mot hårtap. Dessuten var Abrodd middel mot smertefull menstruasjon, appetittløshet, dårlig fordøyelse og innvollsorm hos barn.
  • - Abrodd hadde en fremtredende stilling blant trolldomsurtene og skulle gi beskyttelse mot det onde.
  • - Ble også benyttet for å holde fluer og mygg vekk.
Bruk i dag:
  • - Abrodd brukes lite i våre dagers utremedisin. Den sies å være abortfremkallende og må derfor aldri gis til gravide kvinner.

Abrodd – Artemisia abrotanum

Også kalt abrot. Kokt i smør og drukket døyver den allslags verk som brystverk og lendeverk, den hjelper også mot astma og hoste. Hvis man plutselig mister stemmen skal man drikke varm abrodd kokt i honning.

Knust og tatt med vin brukes den som motgift. Drukket med vann hjelper den mot forkjølelse, likeså dersom man smører sig inn med den olje som abrodd er kokt i. Lukten av abrodd  driver bort huggorm, og tatt inn hjelper den mot spolorm. Knust med talg lages den til øiesalve. Knust med eddik og drukket er den god for den som taler i søvne. De har også brukt den sammen med solvendel og salvie mot galskap. Abrodd har lenge vært dyrket i hagene som legeurt.

Legg abrodd under ektesengen og lystene øker. Har man eksamen skal man snuse inn abrodd så kommer hukommelsen tilbake. Den brente aske rørt i en salve kan få håret frem på en som er skallet.

Hildegard von Bingen (1098-1179) sier følgende om abrodd; «Hvis man gnider ambra (abrodd) på huden vil man blive fylt med melankoli og vrede, og det vil gjøre vondt i hovedet. Men hvis skab viser sig på hovedet, bør man presse saften og dryppe det på sårene så går de væk.»

Abrodd inntok en framtredende stilling blant trolldomsurtene, og ble ofte brukt som beskyttelse mot det onde. Urten ble regnet for å ha magiske egenskaper, og helt til ut på 1900-talet ble den enkelte steder regnet som vern mot orm. Brukt som røkelse skulle abrodd holde Fanden vekk, og i katolske kirker brenner man fremdeles abrodd som røkelse. Sammen med vinrute ble abrodd plassert nær dommeren før fangene ble ført inn i rettslokalet, for å beskyte mot pest og flekktyfus.

Abrodd med sin sterke aroma ble ofte lagt i kista ved hodet til den døde. Planta vokste også ofte ved fjøsdøra slik at budeia kunne stryke hendene over den på vei inn.

Urten er også et godt middel mot fluer, så man kan gjerne henge opp buketter med abrodd på kjøkkenet, eller gni frisk urt på huden for å skremme bort myggen. Bladene kan også tørkes og legges i potpurri som et middel mot insekter.

Abrodd kan brukes innvortes i form av uttrekk ved forsinket eller smertefull menstruasjon, appetittløshet, dårlig fordøyelse, innvollsorm hos barn og hårtap. Utvortes som avkok i badevannet, til hårvask eller som kompress på frostknuter og skrubbsår.

Abrodd brukes lite i våre dagers urtemedisin, men den var en høyt skattet urt i middelalderen. Både Abrodd og slektningene Malurt og Burot sies å ha abortfremkallende virkning og må derfor aldri gis til gravide kvinner.


Andre urter i serien:

Abrodd


I serien Ukas urt kan du lese om urtene som finnes i Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum. Hagen ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. Sommeren 2014 gjorde gartner Christine Lande en formidabel jobb med å gjøre hagen ny etter “gammel” stil. Her kan du lære om hvordan urtene ble brukt i middelalderen og hvordan de brukes i dag.

Vet du at du kan motta informasjon om urtene i Middelalderhagen, samt informasjon om resten av friluftsmuseet, direkte på din mobiltelefon når du besøker museet? Ta med deg telefonen og besøk m.mobilformidling.no. Naviger i innhold via kartet, ved å bla deg fram til museet i lista under “Velg museum” eller ved å skanne QR-koder på skilt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609