Quantcast
Channel: Østfoldmuseene
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609

En ny æra for Borgarsyssel Museum

$
0
0
3D View EKSTERØR_Tårn

Fra et 28 meter høyt utsiktstårn kan du stå med ryggen til Olavsvollen og området hvor middelalderbyen en gang lå og speide utover det moderne Sarpsborg. Skisse: Erik Møller AS

Tekst: Hege-Beate Solås Lindemark- konservator og prosjektleder for ny byutstilling i nytt formidlingsbygg

Borgarsyssel har aldri hatt egnede lokaler for å ta imot elever og større grupper. Det får vi nå. Endelig har vi fått grønt lys for det nye formidlingsbygget. Dette gir rom for fantastiske opplevelser i både nye og gamle hus på Borgarsyssel Museum.

Det nye formidlingsbygget har en prislapp på 45 millioner, 15 fra Sarpsborg kommune, 15 fra Østfold fylkeskommune og 15 fra Staten. Museet har per i dag ingen formidlings- eller utstillingslokaler, og vi ansatte på museet gleder oss over at det nye bygget snart blir en realitet. Borgarsyssel Museum er i hovedsak et friluftsmuseum, men de antikvariske bygningene på museet egner seg ikke til skiftende utstillinger og publikumsaktiviteter. Museet har et ønske om å være et moderne og relevant museum og kunne vise publikum mer av egen gjenstandssamling. Med nye formidlingslokaler kan museet ta i bruk nye virkemidler og moderne formidlingsmetoder. Vi ønsker å åpne oss mer for publikum, bli et helårsmuseum, skape nye og skiftende utstillinger som aktiviserer og involverer publikum, og vi vil at publikum skal kjenne at utstillingene er relevante og viktige for dem.

Borgarsyssel har aldri hatt egnede lokaler for å ta imot elever og større grupper. Det nye bygget vil gi oss dette med et utstillingsrom på ca. 500kvm. I tillegg vil bygget ha en liten kafé, en museumsbutikk og kontorlokaler for de ansatte. Museet ønsker å markere seg som en viktig samfunnsaktør og som et naturlig samlingspunkt for byens befolkning. Bygget skal plasseres ved museets hovedinngang for å ivareta den opprinnelige strukturen som lå til grunn for etableringen av museet i 1921 og blir således en flott ramme og inngangsport til St. Nikolas kirkeruin og de historiske bygningene.

I tilknytning til det nye formidlingsbygget vil vi få et 28 meter høyt utsiktstårn som vil gi oss unike formidlingsmuligheter. Fra tårnet vil friluftsmuseet, St. Nikolas kirkeruin, rasgropa hvor middelalderbyen lå og den moderne byen kunne studeres, og gjennom ny teknologi kan vi få muligheter til å se både bakover og fremover i tid. Besøkende i tårnet kan stå med ryggen til Olavsvollen og området hvor middelalderbyen en gang lå og speide utover det moderne Sarpsborg. Tårnet blir utstyrt både med utvendige trapper og heis.

Hege Beate Lindemark guider på Storedal Kultursenter. Foto: Jarl Morten Andersen

Hege-Beate Solås Lindemark leder arbeidet med den nye utstillinga som skal åpne til neste år. Foto: Jarl Morten Andersen

I 2016 skal Sarpsborg by feire et stort tusenårsjubileum, og Borgarsyssel Museum er godt i gang med planleggingen. Det nye formidlingsbygget er en viktig brikke i jubileumsfeiringen og skal huse en byutstilling som blir vår gave til befolkningen. Denne første utstillingen vil gi oss et innblikk i livet i middelalderen, og spesielt i middelalderbyen Borg. Vi forteller om de første sporene etter mennesker ved fossen, om Olav som grunnla byen og vi peker på grunnlaget for utviklingen fremover mot industribyen. Et naturlig bakteppe til denne utstillingen blir de kjente Egner-tablåene (12 relieff som viser byens historie laget av Torbjørn Egner). De får en permanent plassering i bygningen, og vil dekke hele den ene fondveggen i museet.

Det nye formidlingsbygget blir et viktig pilegrimsmål. Vi har allerede St. Nikolas kirkeruin, og har innledet et tett samarbeid med Østfold fylkeskommunes prosjekt «Middelalderen i Østfold – kirkesteder og pilegrimsleder». Museet ønsker å være et pilegrimssenter. Som et ekstra trekkplaster planlegger vi å få en kopi av Olavssøylen fra Fødselskirken i Betlehem til Borgarsyssel. Søyla bærer den eldste kjente avbildningen av St Olav, og her samarbeider museet med Olavsdagene og Venneforeningen Sarpsborg – Betlehem. Søyla er tenkt som utsmykking i det nye formidlingsbygget.

Et funksjonelt og moderne formidlingsbygg skal gi nytt liv til friluftsmuseet. Bygget gir oss et etterlengtet utstillingslokale og åpner dører for nye og spennende formidlingsmetoder. Vi ansatte gleder oss til å formidle vår rike historie på nye måter.

Tekst: Hege-Beate Solås Lindemark- konservator og prosjektleder for ny byutstilling i nytt formidlingsbygg

Fasaden sett utenifra. Skisse: Erik Møller AS Utstillingshallen fra innsiden. Skisse: Erik Møller AS i 2016 skal dette rommet inneholde en flunkende ny byutstilling som tar for seg middelalderbyen Borg. Skisse: Erik Møller AS Fra tårnet får man oversikten over både det gamle og det nye Sarpsborg. Skisse: Erik Møller AS

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1609